Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2017
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν της ενεργοποίησης της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε στη διάθεση των φορέων πολιτικής προστασίας που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών τους χαρτογραφικά προϊόντα και δεδομένα για τις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Διευκρινίζεται ότι, λόγω της φύσης των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή (αιφνίδιες ή ξαφνικές πλημμύρες, κατά τις οποίες τα πλημμυρικά ύδατα αποσύρονται από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις εντός ολίγων ωρών), τα μόνα δορυφορικά δεδομένα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αποτύπωση πλημμυρισμένων εκτάσεων ήταν τα δορυφορικά δεδομένα ραντάρ, που δυστυχώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα για τη Δυτική Αττική κατά την ημέρα εκδήλωσης του καταστροφικού γεγονότος. Ως εναλλακτική λύση επιλέχθηκε η χρήση οπτικών δορυφορικών εικόνων, οι οποίες προϋποθέτουν την απουσία νεφοκάλυψης. Ως εκ τούτου, η πρώτη ημερομηνία κατά την οποία κατέστη δυνατή η λήψη οπτικής δορυφορικής εικόνας από τις περιοχές ενδιαφέροντος χωρίς νεφοκάλυψη ήταν η 20-11-2017.
Ειδικότερα, διατέθηκαν χαρτογραφικά προϊόντα από ανάλυση οπτικών δορυφορικών εικόνων, κλίμακας 1:12.500 για την περιοχή της Μάνδρας, 1:10.500 για την περιοχή της Νέας Περάμου και 1:11.000 για την περιοχή Λάκκα Καλογήρου, σε μορφή γεωαναφερμένων .pdf, .jpg και .tif, στα οποία αποτυπώνονται οι πληγείσες εκτάσεις και πιθανά επηρεαζόμενες κατασκευές-υποδομές, καθώς και τα αντίστοιχα διανυσματικά δεδομένα (vector) με τη μορφή αρχείων .shp και .kmz.
Επισημαίνεται ότι τα χαρτογραφικά αυτά προϊόντα και δεδομένα μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμη πρόσθετη πληροφορία στο έργο της αποκατάστασης, της καταγραφής ζημιών, αλλά και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με την πρόληψη μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων.
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα είναι διαθέσιμα από τις 22-11-2017 στην ιστοσελίδα του Προγράμματος (http://emergency.copernicus.eu/mapping/list-of-components/EMSR257), καθώς και στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr/el/copernicus) από όπου οι φορείς για λόγους ταχύτητας μπορούν να τα ανακτούν.
Τονίζεται ότι το Copernicus/Emergency Management Service Mapping αποτελεί υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άνευ οικονομικής επιβάρυνσης διάθεση χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφικά φαινόμενα.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι πληγείσες εκτάσεις και πιθανά επηρεαζόμενες κατασκευές, όπως έχουν αποτυπωθεί μετά την ανάλυση δορυφορικών εικόνων, σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικές και δεν υποκαθιστούν την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής και την καταγραφή των ζημιών στα κτίρια από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.