Skip to main content

Press release

Ελληνική Συνδρομή στην Πορτογαλία με τη 2η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα της 2ης ΕΜΑΚ για την άσκηση σεισμού

Share this
Ελληνική Συνδρομή στην Πορτογαλία με τη 2η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα της 2ης ΕΜΑΚ για την άσκηση σεισμού - civilprotection.gov.gr

 Χθες 4/5/09 και περί ώρα 13:53 μ.μ. ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 της κλίμακας Richter με επίκεντρο την Κοιλάδα του Tagus έπληξε το νότιο αστικό τμήμα της Πορτογαλικής πρωτεύουσας. Σε μια ακτίνα 40Km έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, με τους Δήμους της Λισσαβώνας Seixal, Vila Francade Xira και Benavente να έχουν πληγεί περισσότερο. Η ίδια περιοχή έχει στο παρελθόν καταστραφεί ολικά το 1755 και το 1909.

   Οι πρώτες επίσημες αναφορές των Πορτογαλικών Αρχών Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει ήδη τους (100), (300) άτομα έχουν μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένα στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ οι έως τώρα αναφορές για αγνοούμενους ξεπερνούν τις (200). Εξαιτίας του ισχυρού σεισμού έχουν ξεσπάσει δεκάδες πυρκαγιές από διαρροές φυσικού αερίου, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και ειδικές μονάδες Ρ.Β.Χ.Π. έχουν αποσταλεί για την αντιμετώπιση μεγάλης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο χημικών προϊόντων. Η γέφυρα που ενώνει το ιστορικό κέντρο της Λισσαβώνας με τα νότια προάστια έχει καταστραφεί και οι μετακινήσεις των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών οχημάτων γίνονται με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Από τις πληγείσες περιοχές οι Πορτογαλικές αρχές έχουν απομακρύνει περισσότερα από (500) άτομα από επικίνδυνες ή ετοιμόρροπες κατοικίες. Οι άστεγοι οδηγούνται σε προσωρινό καταυλισμό της Πολιτικής Προστασίας. Ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλικής Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε άμεσα πλην όμως μετά από έκτακτη Κυβερνητική σύσκεψη εξαιτίας του μεγέθους των απωλειών η Πορτογαλική Κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει την άμεση  συνδρομή με ομάδες έρευνας και διάσωσης από τις χώρες Κ-Μ της «πρωτοβουλίας» FIRE-5. Χθες και περί ώρα 19:30 μ.μ. υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πορτογάλου Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με τους ομολόγους του της Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ελλάδας, στην οποία ο κος Andre Cruz εξήγησε την παρούσα κατάσταση στη Λισσαβώνα και ζήτησε την  ενεργοποίηση των διαδικασιών του FIRE-5. Η Ελληνική ανταπόκριση ήταν άμεση. Μετά από επικοινωνία του Γ.Γ.Π.Π. με τον Αρχηγό του Π.Σ. τέθηκε σε άμεση ετοιμότητα αναχώρησης η 2η Ελληνική Ευρωπαϊκή Μονάδα της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. (2d EU GR MUSAR). Παράλληλα οι Πορτογαλικές αρχές υπέβαλαν αίτημα ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσω του M.I.C. στις Βρυξέλλες. Το σύνολο των Κ-Μ του FIRE 5 έθεσαν δυνάμεις στη διάθεση της Πορτογαλικής Πολιτικής Προστασίας πλην της Ιταλίας, η οποία εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού στη LAQUALA παραμένει σε κατάσταση συναγερμού.  Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει μέσω του M.I.C. ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

       Η Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από (3) Αξιωματικούς, (11) πυροσβέστες, (1) διασωστικό σκύλο, (1) διασωστικό όχημα βαρέως τύπου πλήρως εξοπλισμένο και (1) σύστημα ATLAS προσγειώθηκε σήμερα και περί ώρα 05:47 π.μ στη στρατιωτική βάση Montijo της Πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λισσαβώνα. Μετά από μία σύντομη ενημέρωση, η Ελληνική Μονάδα στις 10:00 π.μ. περίπου τοπική ώρα, ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή Sandarem στην οποία έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού. Στην Πορτογαλία βρίσκονται ήδη (50) πυροσβέστες με (10) διασωστικούς σκύλους και (20) οχήματα από την Ισπανία, καθώς και (80) πυροσβέστες με (2) διασωστικούς σκύλους και (10) οχήματα από τη Γαλλία. Οι συνολικές δυνάμεις στην  περιοχή ξεπερνούν τους (1000) πυροσβέστες, διασώστες, ιατρικό και αστυνομικό προσωπικό.

       Τέλος στη Λισσαβώνα βρίσκεται ήδη ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ο οποίος θα παρακολουθήσει την άσκηση PT QUAKE 09, ενώ αναμένεται να έχει και ειδικότερες συναντήσεις με τους ομολόγους του, του FIRE 5.