Skip to main content

Press release

Διυπουργική Συνάντηση στα πλαίσια της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP) στη Σόφια

Share this
Διυπουργική Συνάντηση στα πλαίσια της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP) στη Σόφια - civilprotection.gov.gr

Στη βουλγαρική πρωτεύουσα φιλοξενήθηκε η Διυπουργική συνάντηση, στα πλαίσια της SEECP με θέμα την Προετοιμασία και Πρόληψη Καταστροφών στις 9 Απριλίου. Τον Υπουργό καθ. Προκόπη Παυλόπουλο εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μ. Μουζάς. Η Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP) αποτελεί το μόνο «γηγενές» σχήμα συνεργασίας προερχόμενο αποκλειστικά από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Όπως τόνισε και στην παρέμβαση του ο κ. Μουζάς, στόχος της Ελλάδος είναι τόσο η ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας όσο και η συνεργασία των χωρών στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε στο τέλος της συνάντησης αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των εθνικών αρχών πρόληψης φυσικών καταστροφών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ενθαρρύνονται να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους έναντι στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Επιπλέον καλούνται να διευρύνουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο του Disaster Preparedness and Prevention Initiative in South Eastern Europe (DPPI SEE).

Την επόμενη μέρα, στις 10 Απριλίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος είχε συνομιλίες με το Βούλγαρο Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Βαλερί Ιβάνοφ. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Μουζάς, ο Γενικός Γραμματέας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταμάτης και ο Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα, αλλά και η προετοιμασία του σχεδίου διακρατικής συμφωνίας των δύο χωρών στους τομείς πολιτικής προστασίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συζητήσαμε το χρόνιο πρόβλημα της ροής των υδάτων του ποταμού Έβρου που δημιουργεί σημαντικές καταστροφές, σχεδόν κάθε χρόνο στο νομό. Η Βουλγαρική πλευρά μας διαβεβαίωσε ότι τον Οκτώβριο, μετά από διετή καθυστέρηση, εγκαθίσταται και στη Βουλγαρική πλευρά σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πλημμύρες. Αποφασίσαμε να επανενεργοποιήσουμε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, με συγκεκριμένη ατζέντα, χρονοδιάγραμμα και στόχο και τα συμπεράσματά της να συμπεριληφθούν στην προετοιμαζόμενη διακρατική διμερή συμφωνία. Τέλος, ζητήσαμε να εξεταστεί η πρότασή μας για την από κοινού εκπόνηση μελέτης κατασκευής τεχνικών έργων και στις δύο χώρες, με συνεργασία και της τρίτης πληττόμενης χώρας, γειτονικής Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση προς όφελος των λαών και των τριών χωρών».