Αθήνα, 8 Αυγούστου 2022
Το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης (pre-positioning pilot project) που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων διανύει το δεύτερο μήνα του.
Περισσότεροι από 200 Πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία αναπτύχθηκαν σταδιακά στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου και συνεχίζουν να συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας, ανταλλάσσοντας πολύτιμη τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Οι κοινές επιχειρήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων πυροσβεστών, έχουν καταγραφεί ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές επισφραγίζοντας το γεγονός ότι «πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιτρέπει στις χώρες της Ευρώπης να ενώσουν δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».
Στο πεδίο, οι οδηγίες των Ελλήνων επικεφαλής των δασικών πυρκαγιών, μεταφέρονται στους Ευρωπαίους πυροσβέστες με την διαρκή παρουσία, επίβλεψη και καθοδήγηση των Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών που διευκολύνουν τη διαδικασία της συνεργασίας.
Μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες συνεπιχείρησαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους ως κάτωθι:
• Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες,
- στις 4 Ιουλίου στην Τανάγρα
- στις 5 και 7 Ιουλίου στο Πόρτο Γερμενό και
- στις 20 Ιουλίου στην Πεντέλη
• Οι Γερμανοί πυροσβέστες,
- στις 19 Ιουλίου στην Τζίβα Αρκαδίας και στην Κοκκάλα Λακωνίας
- στις 23 Ιουλίου στην Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας και
- στις 25 Ιουλίου στα Κρέστενα Ηλείας
• Οι Φιλανδοί πυροσβέστες,
- στις 3 Αυγούστου στο Σχίνο της Πύλου
- στις 4 Αυγούστου και στην Νεστάνη και
- στις 6 Αυγούστου κινητοποιήθηκαν για τη δασική πυρκαγιά στη Βασιλική Λακωνίας
• Οι Βούλγαροι πυροσβέστες,
- στις 15 Ιουλίου στο Γερακάρι Αγιάς
- στις 25 Ιουλίου πλησίον του 356 χλμ. της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθήνας και
- στις 27 Ιουλίου στο Καλοχώρι Τεμπών
Ταυτόχρονα, σε καθημερινή βάση και ανάλογα των συνθηκών που καθορίζονται μετά την έκδοση του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιείται διασπορά των Ευρωπαϊκών δυνάμεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Τέλος, η θεωρητική και πρακτική συνεκπαίδευση είναι σχεδόν καθημερινή και σε αρκετές περιπτώσεις με τη συμμετοχή εθελοντών πυροσβεστών και πραγματοποιείται τόσο στις περιοχές της διασποράς τους όσο και στις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται, στην Πυροσβεστική Ακαδημία στην Κηφισιά Αττικής, στη Λάρισα και στη Τρίπολη.