Skip to main content

Announcement

Διεθνής Άσκηση Προσομοίωσης Πολιτικής Προστασίας στη ΝΑ Ευρώπη SEESIM 2010 18 – 25 Οκτωβρίου 2010

Share this
Sample

 Στο πλαίσιο της SEDM (South Eastern Defense Ministerial/Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας ΝΑ Ευρώπης), από 18 – 25 Οκτωβρίου 2010 θα διεξαχθεί η διεθνής άσκηση SEESIM 2010 (South Eastern Europe Simulation/Άσκηση Προσομοίωσης στη ΝΑ Ευρώπη), στην οποία από ελληνικής πλευράς με επικεφαλής το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετέχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μαζί με το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), το ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας), την ΕΛΑΣ (Ελληνική Αστυνομία), το Λιμενικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Σώμα. 

      Εκτός της Ελλάδος συμμετέχουν σε αυτήν οι Ηνωμένες Πολιτείες, 12 χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, πΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία), η Γεωργία και η Μολδαβία ως παρατηρητές και η Σουηδία ως τεχνικός σύμβουλος.

       Η διεθνής άσκηση SEESIM διεξάγεται ανά διετία σε διαφορετική χώρα και με διαφορετική θεματική. Η πρώτη SEESIM διοργανώθηκε το 2002 στην Ελλάδα και αφορούσε πλημμύρες και σεισμούς. Το 2004 στην Τουρκία ήταν σχετική με τρομοκρατικά χτυπήματα. Το 2006 συνδιοργανώθηκε από κοινού από Ρουμανία και πΓΔΜ και συνδύαζε πλημμύρες, σεισμούς και τρομοκρατικά χτυπήματα. Το 2008 αφορούσε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και διεξήχθη στη Βουλγαρία.

       Φέτος η SEESIM 2010 θα διεξαχθεί με έδρα την Αλβανία, ενώ οι συμμετέχουσες χώρες θα ασκούνται παραλλήλως και από τις έδρες τους. Το γενικό σενάριο της SEESIM 2010 αφορά στα ζητήματα της κοινής διαχείρισης από τις συμμετέχουσες χώρες των συνεπειών φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών: π.χ. συνεργασία και κοινή ανταπόκριση για την αποκατάσταση καταστροφών ή τρομοκρατικών επιθέσεων, τη μη διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, κυβερνοεπιθέσεις κλπ. Πάνω στο γενικότερο αυτό σενάριο κάθε χώρα που συμμετέχει στην άσκηση σχεδιάζει τα δικά της σενάρια.

       Το γενικό σενάριο της άσκησης ανήκει στην πρωτοβουλία των αντίστοιχων υπουργείων Άμυνας των συμμετεχόντων χωρών. Εμπλέκονται, όμως, υποχρεωτικά οι φορείς Πολιτικής Προστασίας των ίδιων χωρών, επειδή το κύριο μέρος των σεναρίων της SEESIM αφορά στα θέματα της αντιμετώπισης και διαχείρισης προβλημάτων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

       Στην άσκηση συμμετέχουν επιμέρους οι εξής διεθνείς οργανισμοί: το EADRCC του ΝΑΤΟ (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center/Κέντρο Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών), η EU MIC (European Union Monitoring and Information Center/Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η EUROPOL, η INTERPOL, οι διεθνείς ομοσπονδίες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, το Γραφείο  Συνεργασίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) και το Γραφείο Διεθνούς Βοηθείας για Καταστροφές (OFDA) των Ηνωμένων Πολιτειών.