Αθήνα, 18 Αυγούστου 2020
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Υφυπουργέ, φίλε Νίκο, για τη φιλοξενία σήμερα στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας. Θα θέλαμε, ως Υπουργείο Υγείας, να σας δώσουμε μία συνολική εικόνα για την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Την πρώτη περίοδο της πανδημίας καταφέραμε να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.
Αντιμετωπίσαμε τη μάχη με επιτυχία. Με την κατάλληλη οργάνωση και σχεδιασμό, με σύνεση και μέριμνα για την ανθρώπινη ζωή.
Κατά την επιστροφή στην κανονικότητα, πετύχαμε τη σταδιακή επαναφορά του συστήματος υγείας σε κανονικούς ρυθμούς διατηρώντας ταυτόχρονα το σύστημα σε ετοιμότητα.
Τονίζουμε ότι, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Οι καλές συνήθειες που αποκτήσαμε πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής.
Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία την πανδημία και ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας. Άλλωστε από την αρχή της πανδημίας προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο σενάριο.
Κρίσιμοι παράγοντες αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος υγείας είναι, το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, η διαθεσιμότητα σε κλίνες εντατικής θεραπείας, η ετοιμότητα των υγειονομικών δομών της χώρας, η επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, η εξασφάλιση του εμβολίου όταν αυτό είναι έτοιμο και ο διαγνωστικός έλεγχος για τον κορονοϊό.
Πιο αναλυτικά:
Επάρκεια σε Ανθρώπινο Δυναμικό:
Ενισχύσαμε τα Δομές Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με επικουρικό προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό.
Από τον Μάρτιο έως και σήμερα ολοκληρώσαμε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. Δε σταθήκαμε όμως μόνο σε αυτές.
Δρομολογήσαμε παράλληλα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες εκκρεμούσαν από το παρελθόν, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ:
Ειδικά αυτοί οι 1000 και πλέον μόνιμοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα καλύψουν άμεσα με τους μόνιμους διορισμούς τους τις επόμενες εβδομάδες τα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Με την ευκαιρία, σας ανακοινώσω ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων περίπου οι μισές θα αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Επίσης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο σύστημα υγείας 1650 θέσεις επαγγελματιών νοσηλευτών για την απόκτηση ειδικότητας στην επείγουσα-εντατική ιατρική και 600 ακόμα νοσηλευτών δημόσιας υγείας.
Επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας:
Όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Σε πλήρη επάρκεια. Το τονίζω. Οι ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών καλύπτονται πλήρως.
Αποθέματα δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες των Νοσοκομείων, των Υγειονομικών Περιφερειών, της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και του ΙΦΕΤ. Επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις δωρεές φορέων, οργανισμών και ιδιωτών σε χρήμα και σε είδος που μας έδωσαν τη δυνατότητα να καλύψουμε ανάγκες του συστήματος κυρίως σε εξοπλισμό.
Επίσης, δημιουργούμε για πρώτη φορά το αναγκαίο στρατηγικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας:
Παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 λιγότερες από 557 κλίνες ΜΕΘ.
Ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στις 901 λειτουργικές και μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε πιάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο των περίπου 1200 κλινών ΜΕΘ.
Να υπενθυμίσω ότι τον πρώτο καιρό της πανδημίας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναπτύχθηκαν 1017 κλίνες ΜΕΘ, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναπτυχθούν ξανά.
Κλίνες εντατικής θεραπείας στελεχωμένες με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, πλήρως εξοπλισμένες με τον αντίστοιχο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Από το σύνολο των 901 κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για την κάλυψη των ασθενών με Covid-19.
Σε κάθε περίπτωση και όποτε κριθεί αναγκαίο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ αποκλειστικής χρήσης για ασθενείς Covid-19 μπορεί να αυξηθεί για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών. Υπενθυμίζω ότι την περίοδο της πανδημίας είχαμε προσεγγίσει τον αριθμό 400.
Η κάλυψη αυτών των κλινών σήμερα δεν ξεπερνά το 21%, με 32 καλυμμένες σε σύνολο 186 διαθέσιμων.
Παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δωρεών που έγιναν στο ΕΣΥ για δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Συγκεκριμένα:
Τέλος, σχεδιάζουμε την δημιουργία ακόμα 50 νέων κλινών ΜΕΘ και 26 νέων κλινών ΜΑΦ σε χώρους που έχουν δηλώσει πως διαθέτουν τα νοσοκομεία και μπορούν με τις κατάλληλες εργασίες να μετατραπούν σε αντίστοιχες Μονάδες.
Νοσοκομεία Αναφοράς:
Αυξάνουμε τον αριθμό των Νοσοκομείων Αναφοράς για τη νοσηλεία των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19.
Περισσότερα Νοσοκομεία, με διαθέσιμο αριθμό κλινών νοσηλείας αποκλειστικής χρήσης Covid-19 και αντίστοιχες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για βαριά περιστατικά, σε όλη την επικράτεια.
Παράλληλα, παραμένει δεσμευμένος ο αριθμός κλινών σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, για την αποκλειστική νοσηλεία τόσο των ύποπτων, όσο και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 (ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τις 2500 κλίνες την περίοδο της πανδημίας).
Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον ιό Covid-19. Όπως το κάναμε την περίοδο της πανδημίας.
Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε την αποσυμφόρηση της νοσηλευτικής κίνησης στα Νοσοκομεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τους ίδιους τους πολίτες από ενδεχόμενες μολύνσεις.
Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γιατρός, λοιπό προσωπικό, επαγγελματίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε εργάζονται στο δημόσιο τομέα, είτε στο ιδιωτικό τομέα. Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη.
Διασφάλιση Ομαλής Λειτουργίας Τμημάτων και κλινικών Νοσοκομείων:
Τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, για την εξυπηρέτηση όλων των άλλων ασθενών, εκτός Covid-19.
Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, τα Απογευματινά Ραντεβού, η Ολοήμερη Λειτουργία, τα Προγραμματισμένα Χειρουργεία, πραγματοποιούνται κανονικά, λαμβάνοντας όμως μέτρα για την προστασία των ασθενών όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες μοριακές εξετάσεις στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως οι Ογκολογικοί Ασθενείς, δρομολογούμε μέτρα για τη διασφάλιση των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.
Η ανάπτυξη της Ολοήμερης Λειτουργίας στα Τμήματα Ακτινοθεραπείας, Πυρηνικής Ιατρικής και Απεικόνισης θα διευρύνει σημαντικά το ωράριο λειτουργίας τους έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς.
Διαγνωστικός Μοριακός Έλεγχος:
Από την ημέρα που εντοπίστηκε το 1ο κρούσμα Covid-19 στη χώρα μας, στις 26/2/2020 το Υπουργείο Υγείας αντέδρασε ακαριαία και αποτελεσματικά σε ότι αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους για εντοπισμό του κορωνοιού.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε:
Α. Να διευρύνει τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο,
Β. Να 15πλασιάσει τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων,
Γ. Να πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων,
Δ. Να μειώσει το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος,
Ε. Να εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
Από 800 τεστ / ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, σε 4500 φτάσαμε τεστ τον Μαίο, 6500 τεστ τον Ιούνιο και σήμερα ξεπερνάμε σε 12.000 τεστ/ημερησίως.
Διαθεσιμότητα Φαρμάκων
Γνωρίζετε όλοι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή προμήθεια από ΕΕ για όλα τα κράτη μέλη της Remdesivir. Η κτήση της Remdesivir καλύπτεται από πόρους της ΕΕ. Ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει στο πλαίσιο του πρώτου κύματος διανομής 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 διαθέσιμα σε νοσοκομεία αναφοράς από την αρχή της πανδημίας.
Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕθ. Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή τους και την απρόσκοπτη διαθεσιμότητά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Εμβόλιο για κορωνοϊό
Όπως έχουμε ήδη πει, η ΕΕ διαπραγματεύεται για λογαριασμό όλων των κρατών μελών την προμήθεια εμβολίων. Η χώρα μας συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια που μας εξασφαλίζει χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια.
Όπως ήδη γνωρίζετε, η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ήρθε σε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία (η οποία θα παράξει το εμβόλιο της Οξφόρδης) για την αγορά εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020.
Πριν κλείσω θα ήθελα να απαντήσω σε διάφορα δημοσιεύματα που ψευδώς αναγράφουν ότι αποκρύπτουμε κρούσματα.
Θέλω να είμαι σαφής, όπως όλοι είμαστε σαφής. ίμαι σαφής. Καθημερινά, ο ΕΟΔΥ, ως αρμόδιος φορέας, ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας, καθώς και την αντίστοιχη επιδημιολογική έκθεση, η οποία περιέχει πληθώρα στοιχείων που συλλέγονται από όλα τα εργαστήρια της χώρας που πραγματοποιούν εξετάσεις για τον κορωνοϊό, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια.
Κανείς δεν μπορεί ούτε να κάνει εικασίες, ούτε να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα, ούτε να αποκρύψει στοιχεία. Αυτά που γράφονται περί εξυπηρέτησης συμφερόντων, τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού.
Μέχρι σήμερα τα καταφέραμε γιατί μεταξύ άλλων παρείχαμε από την πρώτη κιόλας μέρα πλήρη, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση. Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα, ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Η σχέση ειλικρίνειας που έχουμε χτίσει με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί.
Κυρίες και Κύριοι,
Η πανδημία μας διδάσκει πολλά.
Μάθαμε, σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης να λειτουργούμε αποτελεσματικά, όχι μόνο ως άτομα, αλλά κυρίως ως ομάδα.
Η ομάδα αυτή είναι αρραγής, έχει στόχο, ηθικό, κουράγιο, δύναμη και έχει μάθει να κερδίζει.
Αξιοποιήσαμε τις γνώσεις μας στο πλαίσιο της σωστής και έγκαιρης προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων της δημόσιας υγείας.
Πάνω απ’ όλα όμως μας δόθηκαν ευκαιρίες τις οποίες εκμεταλλευόμαστε.
Μέσα στην πανδημία χτίζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα σύστημα αποτελεσματικό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας.
Η μάχη είναι καθημερινή. Οι συμπολίτες μας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι ενεργούμε με γνώμονα την προστασία της υγείας τους.
Γνωρίζουμε τί πρέπει να κάνουμε και πώς θα το κάνουμε.
Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.
Ευχαριστώ.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Να καλωσορίσω και εγώ τον Υφυπουργό και αγαπητό συνάδελφο, Βασίλη Κοντοζαμάνη και σε συνέχεια όσων είπε σε θέματα ενημέρωσης, θα ήθελα και στη σημερινή ενημέρωση να δώσω μία πλήρη εικόνα για το που ακριβώς βρισκόμαστε
Πιστεύουμε ότι βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι , αν μη τι άλλο, η σωστή ενημέρωση των πολιτών. Αυτό προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε σε κάθε επίπεδο. Επιχειρησιακό όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία, πολιτικό όσον αφορά στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, επιστημονικό μέσω των τοποθετήσεων των ειδικών επιστημόνων που δίνουν τον δικό τους αγώνα στην πρώτη γραμμή.
Βλέπετε ότι παρατηρούμε μια έξαρση κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Λατινική Αμερική στην ίδια την Ευρώπη. Χώρες που τα είχαν πάει καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα. Αύξηση κρουσμάτων έχουμε και στην Ελλάδα. Δε μένω στα στατιστικά μιας ή δύο ημερών που μπορούν να δείχνουν σταθεροποίηση ή πτώση. Βλέπουμε άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Βέβαια αν κάνουμε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θανάτων σε άλλες συγκρίσιμες χώρες, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο. Αυτό όμως, δε μας κάνει να εφησυχάζουμε. Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, τα πράγματα μπορούν να πάρουν πολύ δύσκολη τροπή. Αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες θα μπορούσε, αν δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, να συμβεί κι εδώ στην πατρίδα μας.
Παρατηρούμε άνοδο των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες. Γεγονός που επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα καταστήματα. Διαμαρτύρονται κάποιοι λέγοντας «γιατί στη δική μου περιοχή»; Δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για την προστασία και των κατοίκων, αλλά και των παραθεριστών.
Όπου χρειαστεί να ληφθούν οριζόντια μέτρα σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνονται και θα λαμβάνονται.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη συζήτηση και τα δημόσια ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί για την απόφασή μας να θέσουμε τις νήσους Πάρο και Αντίπαρο σε ειδικό καθεστώς περιορισμών και θα ήθελα να πω τα εξής:
Όλες οι παραπάνω αναλύσεις γίνονται καθημερινά με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη φάση της πανδημίας για όλες τις περιοχές της Ελλάδας και βασίζονται σε αναμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα, με μόνο αποκλειστικό κριτήριο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.
Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της Πάρου και Αντιπάρου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση της αξιολόγησης του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής και οι όποιες δημόσιες αναφορές φαντάζουν παντελώς αβάσιμες και έωλες.
Προφανώς και η φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά (και για όποιο άλλο νησί) είναι παντελώς αστήρικτη, καθώς όλα τα αποτελέσματα των εργαστηρίων δηλώνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα στο σύστημα και κανένα εργαστήριο, πιστέψτε με, δε θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του ή να του ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις, πόσο μάλλον που γνωρίζουν ότι ελέγχουμε και τα εργαστήρια μέσα από ένα σύστημα διασταύρωσης στοιχείων σε όλη τη χώρα.
Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού. Βεβαίως και υπάρχουν κρούσματα, όλα απομονωμένα μαζί με τις στενές επαφές τους, βεβαίως και υπάρχουν αρκετά κρούσματα σε όλη τη χώρα που είναι συνδεδεμένα με διακοπές ή επίσκεψη στα συγκεκριμένα νησιά, γι’ αυτό άλλωστε και οι σχετικές μας αποφάσεις, συστήνουμε όμως ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο, οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος αναζήτησης και δε χρειάζεται κανείς ούτε να δημιουργεί πανικό, αλλά και ούτε να αμφισβητεί τη δουλειά που έχει γίνει.
Πόσω μάλλον που οι έλεγχοι συνεχίζονται και μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα 2 αυτά νησιά, έχουν γίνει 652 έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί 26 παραβάσεις και πρόστιμα 31.150 ευρώ, ενώ έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 συνολικά ημερών σε καταστήματα των δύο νησιών.
Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεννόηση με τους ειδικούς κάνει όλα όσα χρειάζονται με αίσθημα ευθύνης για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Να είστε όλοι απόλυτα σίγουροι για αυτό!
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω αναφορά σε κάποια σημαντικά στοιχεία:
Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, χωρίς να εμφανίζει σημάδια υποχώρησης λόγω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.
Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον παγκοσμίως τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τους 7.222 ανθρώπους. Οι θάνατοι που αποτελούν και τον πιο σκληρό και αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 συνανθρώπους μας παγκοσμίως, σε 179.660 στην ΕΕ και σε 230 στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και της ΕΕ. Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και 108η χώρα σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Δηλαδή, ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22. Και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα, παρά το άνοιγμά μας στον τουρισμό και την οικονομία μας, είναι 693 κρούσματα/1 εκατομμύριο κατοίκους.
Αυτές τις καλές επιδόσεις έχουμε χρέος να τις διατηρήσουμε, γι αυτό και επιμένουμε στην αυστηρή λήψη μέτρων και τους συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση τους σε καθημερινή βάση.
Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Πρώτον, διότι με βάση το σύστημα των plf που συμπληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι τουρίστες -και παγκοσμίως πρώτη εφαρμόζει η Ελλάδα, ώστε να πραγματοποιεί στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ- τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα προσέξτε, είναι, 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα. Τα 615 αυτά κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% σε σύνολο 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1 Ιουλίου έως και χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης. Εξ ου και τα μέτρα ειδικού και τοπικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί, όπου έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης του ιού. Δεύτερον, υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό και εμφανίζουν πολύ χειρότερες επιδόσεις όπως π.χ. το Ισραήλ ή η Νέα Ζηλανδία, που παρότι κράτησε κλειστά τα σύνορα της, λαμβάνει τώρα νέα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, διότι καταγράφει νέα κρούσματα.
Με βάση επίσης, τα στοιχεία του ECDC 16 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν υψηλότερους κυλιόμενους δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες 14 μέρες από την Ελλάδα (Η Ελλάδα, θυμίζω, 22,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).
Tα αναφέρω όλα αυτά για να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα από άλλες χώρες. Αντιθέτως, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε την οικονομία και τον τουρισμό μας, χωρίς έως τώρα να έχουμε επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας με εισαγωγές σε ΜΕΘ και με θανάτους συνανθρώπων μας. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε. Δε σημαίνει ότι χαλαρώνουμε τα μέτρα συμμόρφωσης που εφαρμόζει η πολιτεία.
Γιατί η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και στη μη τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων. Για αυτό και πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν:
Όλα τα παραπάνω πρέπει να τηρηθούν αυστηρά. Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε αρχίσει κι επιστρέφουμε από τις διακοπές (όσοι τουλάχιστον φύγαμε). Η Επιτροπή των Επιστημόνων θα προτείνει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ειδική προετοιμασία γίνεται επίσης για το άνοιγμα των σχολείων και θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.
Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας διπλός αγώνας: Από τις αρχές κάθε χώρας, με τον τρόπο που κρίνει η κάθε μία, για τον περιορισμό της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της και δεύτερον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που κάνει αγώνα δρόμου για την παραγωγή εμβολίου και την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας. Μέχρι που να έχουμε ασφαλές επιστημονικό αποτέλεσμα, οφείλουμε να τηρούμε όλοι όλα τα μέτρα προστασίας. Το κάναμε με επιτυχία όλο αυτό το διάστημα. Οφείλουμε να το κάνουμε και τώρα. Είδαμε όλοι ότι οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Αυτή την πόρτα πρέπει να την κλείσουμε.
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Ο ιός βρίσκεται ακόμα εδώ και μας αφορά όλους. Γιατί όλοι μπορεί να νοσήσουμε, όλοι μπορούμε να τον μεταδώσουμε σε φίλους και γνωστούς.
Ας μη βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί, να φτάσει στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι στο χέρι μας. Και ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι ένας: τηρούμε όλοι μας τα μέτρα.
Για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό. Για να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη.
Για να βγούμε και πάλι ασφαλείς και νικητές.
Σας ευχαριστώ.
Σ. ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ: Για τον κύριο Χαρδαλιά καταρχήν. Κύριε υπουργέ ήθελα να ρωτήσω εν όψη της σταδιακής επιστροφής των αδειούχων αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια μέτρα για την ομαλή επάνοδο στην εργασία. Αναμένουμε μάλλον επιβάρυνση στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει ένα όριο στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που θα μπορούσε να σημάνει συναγερμό στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως να ενεργοποιήσει κάποιο τοπικό lock down ανά δήμο ενδεχομένως και για τον κύριο Κοντοζαμάνη. Υπουργέ για το εμβόλιο θα ήθελα να ρωτήσω. Αυτές οι πρώτες 700.000 δόσεις που περιμένουμε στα τέλη Δεκέμβρη αν θα υπάρχει κάποια ιεράρχηση-προτεραιοποίηση, ποιοι θα το κάνουν πρώτοι. Σας ευχαριστώ.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας δρόμου που γίνεται είναι ώστε όλοι να επιστρέψουμε με όρους ασφάλειας. Θα ξαναπώ άλλη μία φορά ότι οι αποφάσεις μας δεν βασίζονται σε δεδομένα τα οποία είναι απλά και μόνο αριθμητικά. Άρα δεν υπάρχει εκείνο το νούμερο για την Αττική για τη Θεσσαλονίκη το οποίο θα σημάνει το συναγερμό. Υπάρχει ο συνδυασμός στοιχείων που ο πρόγραμμα θα δείξει και ο αλγόριθμος ότι θα έχουμε στην αρχή πορτοκαλί και μετά κόκκινο flag. Όταν θα έχουμε λοιπόν αυτή τη διαδικασία θα προχωράμε σε μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε, τα οποία έχουν αποκλειστικά και μόνο τοπικό χαρακτήρα. Θεωρώ ότι αν όλοι κάνουμε αυτό που πρέπει νομίζω ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι επαρκή για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Εάν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, εάν όλοι δείξουμε την ευθύνη που έχουμε δείξει στο παρελθόν και ειδικά σε όλη αυτή τη διάρκεια της πανδημίας νομίζω δε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δε χρειάζεται πανικός, δε χρειάζεται κανένας, μα κανένας εφησυχασμός. Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, όλοι τηρούμε τα μέτρα, όλοι φοράμε τις μάσκες μας, όλοι κρατάμε τις αποστάσεις μας και όλα θα πάνε καλά.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Σε ότι αφορά το εμβόλιο σίγουρα έχει σχεδιαστεί και σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπάρχει σχέδιο προτεραιοποίησης των ομάδων που θα κάνουν το εμβόλιο αυτό. Το εμβόλιο δεν είναι ούτε ένα, ούτε θα έρθει όλο μαζί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου. Επομένως, ναι θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο.
Π. ΜΠΟΥΣΙΟΣ: Για τον κύριο Χαρδαλιά. Καλό μεσημέρι. Εάν στον Πόρο ήταν εύκολο ένα τοπικό lock down και επειδή έχει αποκλείσει η πολιτεία το ενδεχόμενο να πάει σε ένα γενικευμένο lock down, όπως έχετε πει και εσείς αρκετές φορές θα πάμε μάλλον σε τοπικά lock down αν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Θα βάλω ένα πραγματικό παράδειγμα. Μένω στη Νέα Σμύρνη, δουλεύω στην Κηφισιά και η ταυτότητα μου γράφει ότι μένω στο Χαλάνδρι. Για κάποιο λόγο λοιπόν εμφανίζονται κρούσματα παραπάνω στη Νέα Σμύρνη και αποφασίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κάνει ένα τοπικό lock down στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Αυτό είναι πρακτικό; Πως θα γίνει; Έχει σχεδιαστεί κάτι τέτοιο; Γιατί καταλαβαίνω ότι δεν μπορώ να φαντάζομαι να βάλουμε περιπολικά περιμετρικά της Νέας Σμύρνης και πως θα γίνει οι άνθρωποι που μπαίνουν και βγαίνουν σε αυτή την περιοχή. Και μιλάω για αστικά, για πόλη μεγάλη όπως είναι η Αττική κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καταρχήν μέχρι τώρα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα lock down. Ο Πόρος, ο Αμπελώνας, η Πάρος και η Αντίπαρος είναι σε φάση ειδικών περιοριστικών μέτρων. Lock down σημαίνει κανείς δεν μπαίνει κανείς δεν βγαίνει. Άρα, απέχουμε πάρα πολύ από κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση στις μητροπολιτικές περιοχές τα πρωτόκολλα μας και ο σχεδιασμός μας, προφανώς και δεν αφορούν ζητήματα που είναι τόσο υπερτοπικής σημασίας. Μια προοπτική lock down θα αφορά όλη την Αττική. Δεν υπάρχει όμως καμία τέτοια ένδειξη, δεν υπάρχει κανένα στατιστικό στοιχείο που να δείχνει είτε σε προβολή, είτε σε οποιονδήποτε αλγόριθμο ότι μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί. Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα. Στις μητροπολιτικές περιοχές λειτουργούν και άλλα κριτήρια διότι έχουμε μετακινήσεις του πληθυσμού και ειδικά σε περιοχές οι οποίες έχουνε μεγάλο αριθμό πληθυσμών.
Π. ΜΠΟΥΣΙΟΣ: Διορθώστε με αν δεν το έχω καταλάβει καλά. Αν ου μη γέννητω χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, π.χ. στην Αττική, θα αφορά όλη την Αττική και όχι συγκεκριμένες περιοχές;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ας αφήσουμε την ανάλυση στοιχείων και στρατηγικών σε σχέση με αυτό. Δηλαδή έχουμε μπει όλοι σε μία λογική να λέμε «αν θα συμβεί αυτό ή αν θα συμβεί εκείνο» διότι είναι πολύ σημαντική η είδηση και αν θέλετε, η έκταση αυτού που θα συμβεί. Δεν θα συμβεί τίποτα από όλα αυτά διότι οι Έλληνες πολίτες υπεύθυνα στις επόμενες ημέρες θα κρατήσουν τα μέτρα, θα τα τηρήσουν και δεν θα χρειαστεί οτιδήποτε τέτοιο.
Προφανώς οι μητροπολιτικές περιοχές, τα οποιαδήποτε lock down είναι σε επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.
Ι. ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η ερώτηση μου για τον κύριο Κοντοζαμάνη. Έχει δοθεί μία πολύ κρίσιμη εντολή από το Υπουργείο Υγείας για να πραγματοποιούνται μοριακοί έλεγχοι σε όλους τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νοσοκομεία. Παρόλα αυτά έχουνε δει το φως της δημοσιότητας κάποια έγγραφα τα οποία αφορούν τις υγειονομικές μονάδες της χώρας όπου υπάρχουν κάποιες αντικρουόμενες εντολές σε ότι αφορά αυτούς τους ελέγχους. Οι ίδιοι εργαζόμενοι μας αναφέρουν ότι δεν γίνονται σε όλες τι περιπτώσεις. Αυτές είναι καταγγελίες που δεχόμαστε. Θα ήθελα λοιπόν να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς συμβαίνει με όσου γυρίζουν αυτή την στιγμή από διακοπές, τους υγειονομικούς υπαλλήλους και όχι μόνο, που εργάζονται στα νοσοκομεία.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες υγείας που δουλεύουνε στο σύστημα υγείας. Γιατί εάν παραστεί ανάγκη, ο κόσμος όλος θα προστρέξει στις δομές του εθνικού συστήματος υγείας. Οι οδηγίες μας είναι σαφείς. Όποιος επιστρέφει από την καλοκαιρινή του άδεια θα πρέπει να κάνει μοριακό έλεγχο για την διάγνωση του κορονοϊού και υπάρχουν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες προς όλες τις υγειονομικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει σε όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς της χώρας για το πως θα γίνεται αυτός ο έλεγχος. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα. Είναι σαφείς οι οδηγίες μας.
Ι. ΑΛΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε ελέγξει αν όντως εφαρμόζετε η εντολή που έχετε δώσει στα νοσοκομεία με αυτόν τον τρόπο; Υπάρχουν όντως ικανοποιητικός αριθμός τεστ για να γίνει, να υλοποιηθεί η εντολή που έχετε δώσει;
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Υπάρχει επάρκεια σε επίπεδο επικράτειας σε ότι αφορά τον αριθμό των τεστ, των αντιδραστηρίων και ήδη ανέφερα πριν ότι έχουμε ξεπεράσει τις 12.000 τεστ ημερησίως και υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που έχουμε πάει ακόμη και ποιο ψηλά. Επομένως δεν τίθεται θέμα επάρκειας ή διαθεσιμότητας και σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε την υλοποίηση του σχεδίου ώστε όλοι οι υγειονομικοί να κάνουν τεστ προκειμένου να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Σας λέω είναι το ποιο σημαντικό στοίχημα για εμάς, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να είναι καθαρά τα νοσοκομεία μας και όλες οι άλλες δομές από κρούσματα κορονοϊού προκειμένου να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε δυσμενέστερα σενάρια. Να σας θυμίσω ότι την πρώτη περίοδο της πανδημίας σε χώρες όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο νόσησε ποσοστό 20 με 30 και 40% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Γεγονός που δημιούργησε προβλήματα. Αυτό θα το διαφυλάξουμε εμείς ως κόρη οφθαλμού.
Α. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας. Θα μου επιτρέψετε και εμένα να κάνω και στους δύο ερωτήσεις γιατί δεν είναι εύκολο να σας έχουμε κάθε φορά εδώ. Κύριε Χαρδαλιά πρώτα σε εσάς. Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί χρειάστηκαν επτά ώρες για την ενεργοποίηση του 112 στη Μεταμόρφωση; Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων σε πολύ κοντινές οδούς όπως η Χλόης, η Μπιζανίου και η Αγίου Νεκταρίου που δεν έλαβαν ειδοποίηση. Στον κύριο Κοντοζαμάνη η ερώτηση είναι, χθες ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα. Η μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες οφείλετε σε άδεις του δεκαπενταύγουστου; Ποιες είναι οι μέγιστες δυνατότητες των διαγνωστικών κέντρων για να βγάζουν αποτελέσματα; Τι απαντάτε στις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ, των νοσοκομειακών ιατρών δηλαδή για την απόκρυψη-αποσιωποίηση κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καταρχήν η ενημέρωση είναι για τον Covid. Παρά ταύτα για να μην θεωρηθεί ότι έχω κάποιο λόγο ώστε να μην απαντήσω, η λογική του να στείλουμε μία ενημέρωση χωρίς να έχουμε τα πραγματικά δεδομένα απέχει παρασάγγας από επιστημονικά-επιχειρησιακά δεδομένα. Όταν φλέγεται κάτι πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι αυτό που φλέγεται, τι πραγματικά δεδομένα έχουμε και τι πρώτες μετρήσεις έχουμε για την περιοχή. Όταν έχουμε τα στοιχεία αυτά κάνουμε και τις απαραίτητες κινήσεις. Τώρα για το θέμα του 112 , εάν κάποιοι δεν παίρνουν το 112, είτε αφορά θέματα ρυθμίσεων των κινητών τους, είτε μπορούν να πάρουν τηλέφωνο το 112 και να εγγραφούν στις σχετικές πλατφόρμες ώστε να το παίρνουν με sms ή να το παίρνουν με mail είτε ακόμη και με φωνητικό μήνυμα. Άρα, αν κάποιοι κάτοικοι δεν το έχουν λάβει μπορούν να καλέσουν το 112 για να τους δώσει λύση η οποία είναι τεχνική και σε σχέση με το είδος των κινητών που έχουν.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Σε ότι αφορά το μειωμένο αριθμό κρουσμάτων χθες σε σχέση με προηγούμενες ημέρες δεν πιστεύω ότι οφείλεται στις καλοκαιρινές άδειες. Προσωπικά εκτιμώ και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος συμμορφώνεται περισσότερο στα μέτρα που έχουνε ληφθεί, στις υποδείξεις της πολιτείας, είναι πιο προσεκτικός και θα δούμε πως θα προχωρήσει η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Δεν σημαίνει ότι κάθε ημέρα τα κρούσματα πρέπει να είναι στον αριθμό 250. Παίρνουμε μέτρα, πέφτουνε. Μπορεί να ανέβουν κάποια ημέρα. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα των τεστ. Σε ότι αφορά τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ, νομίζω στην τοποθέτηση μου ήμουν σαφής. Απάντησα. Ούτε κρύψαμε, ούτε έχουμε σκοπό να κρύψουμε οποιοδήποτε κρούσμα ή οποιοδήποτε έλεγχο ο οποίος διεξάγετε από άκρη σε άκρη στην επικράτεια της χώρας.
Α. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Κύριε Κοντοζαμάνη, επαναλαμβάνετε ότι δεν κρύβετε κρούσματα, ότι είναι απολύτως καταγεγραμμένα και από τον ΕΟΔΥ, ωστόσο υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ και βεβαίως υπάρχουν και εκτιμήσεις των ίδιων των επιστημόνων, που μιλούν για 8 έως 10 φορές παραπάνω κρούσματα από τα ήδη καταγεγραμμένα. Κύριε Χαρδαλιά, μπορείτε να μας δώσετε κάποιους άξονες, σχετικά με το τι αφορά αυτό το ειδικό πρωτόκολλο για την εργασία που ετοιμάζει η επιτροπή, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Τί θα περιλαμβάνει; Τελικά τα παιδιά θα επιστρέψουν με μάσκα τον Σεπτέμβρη στα σχολεία;
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Το αν είναι 8 με 10 φορές περισσότερα τα κρούσματα από αυτά που αποτυπώνονται, το θεωρώ μία εικασία. Η πραγματική εικόνα είναι αυτή που μας δείχνει το τεστ που διεξάγουμε, που βαίνει αυξανόμενο, όπως σας είπα από την αρχή της πανδημίας. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν να κάνει τεστ, το οποίο να υπενθυμίσω είναι δωρεάν για όλον τον πληθυσμό. Και νομίζω ότι ο πιο αδιάψευστος δείκτης είναι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και ο αριθμός των θανάτων. Τα στοιχεία σήμερα καταδεικνύουν ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Δε θα κάνω καμία αναφορά στα πρωτόκολλα, μέχρι οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονές μας να μας δώσουν τους άξονες και τις διαδικασίες, οι οποίες όπως γνωρίζετε πολύ καλά, προέρχονται από μία μεταξύ τους διαβούλευση, βασισμένη σε πολύ συγκεκριμένες επιστημονικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Επιτρέψτε μου να πω κάτι, αν και η ερώτηση ήταν για τον κ. Κοντοζαμάνη. Στην Ελλάδα της φήμης και των fake news, ζητήματα, όπως ότι κρύβουμε κρούσματα, απλά τρομοκρατούν τον κόσμο και δημιουργούν πολιτική ατζέντα για κάποιους άλλους. Νομίζω θα έπρεπε να είναι όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι συνεργοί. Είμαστε όλοι συμμέτοχοι. Είμαστε όλοι έτοιμοι να δώσουμε ο καθένας τον καλύτερο του εαυτό. Με πόση περισσή ευκολία μπορεί να λέγεται ότι υπάρχουν κρούσματα και τα κρύβουμε; Γιατί να τα κρύψουμε τα κρούσματα; Για ποιο λόγο να γίνει αυτό; Και να πω και κάτι άλλο, το οποίο το ανέφερα και στην αρχική μου εισήγηση. Υπάρχει ένας μηχανισμός, στον οποίο μπορούμε και διασταυρώνουμε και αν υπάρχουν εργαστήρια, που δεν υπάρχουν, τα οποία θα μπορούσαν να κρύψουν οποιοδήποτε κρούσμα. Θα πάρει την ευθύνη κάποιο εργαστήριο, τη στιγμή που ξέρει ότι κάνουμε διασταυρώσεις, να χάσει την άδειά του και να παραπεμφθεί για κακουργηματική αμέλεια; Για ποιόν λόγο να το κάνει αυτό; Και οι επιστήμονες λένε για 8 έως 10 φορές παραπάνω αριθμό κρουσμάτων σε επίπεδο κοινότητας. Σεβαστό. Εικασία, εκτίμηση, είναι σεβαστή σαν επιστημονική άποψη. Αυτό δε σημαίνει ότι ξέρουμε περισσότερα κρούσματα και τα κρύβουμε. Εμείς δημιουργούμε έναν μηχανισμό, που καθημερινά έχει μια συνολική εικόνα και κάθε μέρα προσπαθούμε, με ότι κρούσματα έχουμε, να τα ιχνηλατήσουμε με τεράστιο εύρος, να τα στεγανοποιήσουμε σε επίπεδο εστιών και ταυτόχρονα περιμένουμε την επόμενη μέρα για να κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Και το κάνουμε με εκείνη την επιμέλεια και την υπευθυνότητα, που και το σύστημα υγείας δεν δοκιμάζετε. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένα καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με το μηχανισμό, τις πλατφόρμες και τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε. Έχει κινητοποιηθεί όλη η επιστημονική κοινότητα. Έχει κινητοποιηθεί όλος ο μέσος πολίτης. Και είναι πολύ σημαντικό ότι συντριπτικά οι Έλληνες πολίτες και σε αυτή τη φάση της πανδημίας συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια. Διότι είναι μία προσπάθεια που αφορά όλους μας. Αφορά την επόμενη μέρα για την πατρίδα. Αφορά τα παιδιά μας. Αφορά τις οικογένειές μας. Αφορά τις επιχειρήσεις μας. Αφορά την επιβίωσή μας. Ας είμαστε λιγάκι προσεκτικοί στον εύκολο τρόπο, που αποτυπώνουμε ή που υπονοούμε το αν κρύβουμε κρούσματα ή όχι. Κανένα κρούσμα δεν κρύβεται. Μπορεί να υπάρχουν κρούσματα, για τα οποία δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και αντί για 24 ώρες, μπορέσαμε να τα εντοπίσουμε και να τα ιχνηλατήσουμε σε 36 ώρες. Όμως, δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα, το οποίο ο οποιοδήποτε που εμπλέκεται επιχειρησιακά, πολιτικά ή επιστημονικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ιού, να το γνωρίζει και να το κρύβει. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα. Φαντάζεστε ο καθένας στην επικράτεια να ανακοίνωνε αριθμό κρουσμάτων; Το κάθε νοσοκομείο μόνο του, το κέντρο υγείας, οι Δήμαρχοι, οι Περιφέρειες. Τι σύγχυση θα δημιουργούσε στον κόσμο; Ένας είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και είναι αυτός που κάθε απόγευμα ανακοινώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Μ. ΤΕΖΑΡΗΣ: Επειδή είδα ένα μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τους εκδρομείς που επιστρέφουν από τα λιμάνια και υπάρχει ο κίνδυνος, όπως άλλωστε το βλέπουμε πρακτικά να συμβαίνει. Υπάρχουν σκέψεις, το ξέρω ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο ή ανέφικτο, για υποχρεωτικά τεστ και θερμομετρήσεις στα λιμάνια και στα αεροδρόμια των εκδρομέων;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών προς τα νησιά. Και υπάρχει και μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων που θα επιστρέψουν. Αυτοί δεν επιστρέφουν με πλαφόν. Κάθε μέρα έχουμε επιστροφές σαράντα-πενήντα χιλιάδων. Είναι δυνατόν να τεστάρουμε πενήντα χιλιάδες κόσμο; Αυτά τα τεστ από που θα μας λείψουν; Από τις πύλες εισόδου της χώρας μας. Θα λείψουν από τα νοσοκομεία για τους προεγχειριτικούς ελέγχους. Θα λείψουν από κάπου αλλού. Γιατί οι δυνατότητες της χώρας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού, είναι πολύ συγκεκριμένες. Αφορά στα τεστ, αφορά στα αντιδραστήρια, αφορά σε κάτι που είστε νομίζω, έμπειροι και το παρακολουθείτε. Άρα αυτό που λέμε και η καμπάνια που κάνουμε, είναι μια καμπάνια επιστροφής που λέει το αυτονόητο. Ότι όλοι όσοι γυρνάμε πρέπει να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Το πρωτόκολλο αφορά μέτρα. Η λογική δεν είναι να κάνουμε και ένα τεστ. Διότι μπορεί να κάνουμε τεστ σήμερα σε κάποιον που γυρνάει και αυτό να του δώσει το λάθος μήνυμα, δηλαδή επειδή είναι αρνητικός, να θεωρήσει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζει τα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά από δυο μέρες που θα νοσήσει, θα έχουμε άλλη μία εστία υπερμετάδοσης. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Δεν μπορεί να δημιουργούμε πλαφόν εισόδου και δειγματοληπτικών ελέγχων στο εσωτερικό, ανά νησί, ανά λιμάνι, ανά χώρο επιστροφής. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.
Τ. ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΚΙΔΟΥ: Σχετικά με τα δύο βρέφη που νόσησαν από κορωνοϊό, έχει προκύψει κάτι νεότερο από την ιχνηλάτηση για το πώς τελικά κόλλησαν;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Έχει προχωρήσει το ζήτημα της ιχνηλάτησης. Έχει και επιστημονικό ενδιαφέρον όλο αυτό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι "ορφανά" αυτά τα δύο κρούσματα. Έχουμε κάποιες εικασίες που συνδέονται με τις επαφές που ήρθε το μωρό, σχετικά με τους γονείς και τους εμπλεκόμενους σε οικογενειακό επίπεδο, γύρω από τα μωρά αυτά.
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Είναι στον άμεσο σχεδιασμό σας να αυξήσετε το πρόστιμο για τους πολίτες; Έχετε βάλει πρόστιμο ύψους 150 Ευρώ. Σκέφτεστε να το φτάσετε στα 500 Ευρώ, ούτως ώστε να προσαρμοστούν πλέον και οι νεότερες ηλικίες, αφού δεν θα έχουν τα χρήματα να το πληρώσουν;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Όχι, δεν σκεφτόμαστε να αυξήσουμε το πρόστιμο. Στα νέα παιδιά πρέπει απλά να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και έχουν αποδείξει και στην πορεία ότι και υπεύθυνα μπορούν να είναι και για μας είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Σ' αυτούς βασιζόμαστε για να πάνε όλα καλά. Ο καθένας από τα παιδιά αυτά που θα επιστρέψουν, μέσα από την ανεμελιά τους, μέσα σε όλα αυτά που κάνανε και κάναμε στην ηλικία τους, θα δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται. Είναι μεγάλη η ενεργοποίηση. Την παρακολουθούμε και στα focus groups. Την παρακολουθούμε και στα social groups. Τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα, του να μην μεταφέρουν τον ιό στους οικείους τους, τους συγγενείς τους και σε όλους τους υπόλοιπους. Η νεολαία μας είναι μία υπεύθυνη νεολαία. Είναι μια νεολαία που δρα, που αντιδρά, που την ενδιαφέρει να αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα των θέσεών της και των απόψεών της σε κάθε εύρος, κοινωνικό και οικονομικό. Οι νέοι μας είναι εκείνα τα παιδιά, που είναι οι αυριανοί πολίτες και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπεύθυνοι πολίτες. Ευθύνη δική μας είναι να τους εξηγήσουμε επιμέρους, πώς μπορούν, χωρίς οι ίδιοι να το θέλουν, να μεταφέρουν τον ιό. Αυτή είναι η καμπάνια που κάνουμε. Αυτή είναι η ενημέρωση που κάνουμε. Και τα πρώτα δείγματα είναι πολύ σημαντικά.
Ι. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αναφέρατε προηγουμένως ότι αναμένουμε το εμβόλιο τον Δεκέμβριο. Έχετε έρθει σε κάποια επικοινωνία με την Commission; Πώς ακριβώς προκύπτει αυτό;
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ναι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται, για λογαριασμό όλων των καρτών μελών, εμβόλιο με διάφορες εταιρείες. Το ανακοίνωσε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπήρχε συμφωνία με την πρώτη εταιρεία, την προηγούμενη εβδομάδα, με την AstraZeneca που αναπτύσσει το περίφημο εμβόλιο της Οξφόρδης και υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή τη συμφωνία τα κράτη μέλη.
Ι. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή θα είναι ο Δεκέμβριος ταυτόχρονη ημερομηνία ορόσημο για όλες τις χώρες ή θα είναι μόνο για τη χώρα μας;
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Αυτός είναι ο στόχος. Τα εμβόλια δεν παράγονται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε είναι μία εύκολη διαδικασία σε ότι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή τους. Υπάρχουν διάφορα στάδια. Υπάρχει ένας αρχικός σχεδιασμός, διότι πρέπει να προηγηθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι κλινικές μελέτες και ο φάκελος του προϊόντος προς έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αν όλα πάνε καλά, θα έχει έγκριση το εμβόλιο και θα υπάρξει παραγωγή και σταδιακή διάθεση των δόσεων. Ξεκινάει τον Δεκέμβρη, δε σταματάει τον Δεκέμβρη. Συνεχίζεται και τους υπόλοιπους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται και με άλλες εταιρείες. Θα έρθουν και άλλα εμβόλια στη συνέχεια και άλλες συμφωνίες.
Video Συνέντευξης Τύπου: https://www.youtube.com/watch?v=mDGsf5t_tfc