Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

* ΚΣΟΠΠ: Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δασικών Πυρκαγιών. Υπεγράφη απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, εθνικούς δρυμούς, "ευαίσθητες περιοχές

Μοιράσου το
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf
* ΚΣΟΠΠ: Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δασικών Πυρκαγιών. Υπεγράφη απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, εθνικούς δρυμούς, "ευαίσθητες περιοχές - civilprotection.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Σε ετοιμότητα οι φορείς της πολιτείας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, διαπιστώθηκε στο ΚΣΟΠΠ

 

 

Το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ) με θέμα «Ετοιμότητα Φορέων στην Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών κατά την τρέχουσα αντιπυρικής περίοδο 2014», συγκλήθηκε σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια στο χώρο του υπουργείου με την συμμετοχή των εκπροσώπων της πολιτείας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των φορέων που εμπλέκονται στο έργο της αντιπυρικής προστασίας της χώρας.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του ΚΣΟΠΠ, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλιας επεσήμανε την κρισιμότητα της καλής οργάνωσης της αντιπυρικής που συμπίπτει με την τουριστική περίοδο στη χώρα μας, που όπως υπογράμμισε αναμένει φέτος 20 εκατομμύρια τουριστών. «Κάθε ενέργεια προετοιμασίας συνδέεται με την οικονομία. Αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να είμαστε αποτελεσματικοί, να είμαστε συντονισμένοι και οργανωμένοι, να προλαβαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, να τα περιορίσουμε και να παρατείνουμε κατά το δυνατόν το χρονικό διάστημα ηρεμίας και ευταξίας», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Στο τέλος της σύσκεψης ο Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας, μετά από πρόταση του ΚΣΟΠΠ, υπέγραψε απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής θα συγκληθούν τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να καθορίσουν τις ακριβείς περιοχές, τον χρόνο απαγόρευσης και όλες τις προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στην εισηγητική του παρέμβαση στο ΚΣΟΠΠ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «η σύγκλιση του φετινού Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, έρχεται να ολοκληρώσει μια σειρά ενεργειών της πολιτείας για την οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου του 2014, που όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε την 1η Μαΐου, με στόχο και φέτος, να επιτύχουμε την μέγιστη δυνατή απόδοση των δυνάμεων που συνεργάζονται για την θωράκιση της χώρας απέναντι στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών». Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, στην προετοιμασία αυτή περιλαμβάνονται η έγκαιρη –και φέτος- κατανομή της ΣΑΤΑ, δηλαδή, των κονδυλίων για την χρηματοδότηση δράσεων και έργων αντιπυρικής προστασίας σε δήμους και περιφέρειες που έγινε στις 14 Μαρτίου, ένας ευρύτατος κύκλος συσκέψεων, που συνεχίζονται σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας Πυροσβεστικού Σώματος και Πολιτικής Προστασίας, των αρχών αυτοδιοίκησης, των περιφερειακών και τοπικών δομών πολιτικής προστασίας, καθώς και των περιφερειακών διοικήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την καταγραφή των προβλημάτων, των αναγκών και τυχόν ελλείψεων σε τοπικό επίπεδο, η έναρξη έκδοσης από το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό της Γενικής Γραμματείας του ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών καθώς και η διεξαγωγή μιας σειράς ασκήσεων ετοιμότητας τόσο του ΠΣ όσο και των εθελοντικών οργανώσεων του Μητρώου της Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι απόλυτα προετοιμασμένη να συνδράμει το ΠΣ στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έχοντας συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το ΠΣ σε αυτήν την προσπάθεια. «όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει ο δασικούς πλούτος της χώρας».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου αναπτύσσοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει γίνει για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά απαιτείται παράλληλα η συνεργασία και ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων». Όπως επεσήμανε ο αρχηγός του ΠΣ «ένα συμβάν αντιμετωπίζεται στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης του και ο μηχανισμός στοχεύει στον άμεσο συντονισμό αναπροσαρμοζόμενος εφόσον υπάρχει επέκταση συμβάντος». Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί από το ΠΣ για την καλύτερη οργάνωση της αντιπυρικής, στα σχέδια ετοιμότητας και διοικητικής μέριμνας, στους ελέγχους που πραγματοποιούνται τόσο για την αναγνώριση του δασικού δικτύου όσο και για τη λειτουργία των δεξαμενών. Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε σε καθημερινή βάση είναι διαθέσιμα περί τα 500 οχήματα σε όλη τη χώρα για περιπολίες, ενώ στάθηκε με έμφαση στην ευθύνη της αυτοδιοίκησης να μεριμνά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης είπε ότι δεν είμαστε στο καλύτερο δυνατόν επίπεδο, παρότι η Πολεμική Αεροπορία κάνει το καλύτερο δυνατόν και τα ενοικιαζόμενα θα είναι τα ίδια με πέρυσι. Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι έχουν γίνει ενέργειες ώστε ο εθελοντισμός να μπει σε νέο πλαίσιο, έχει γίνει εκπαίδευση και πιστοποίηση των πρώτων εθελοντών καθώς με βάση την φιλοσοφία του νέου νόμου οι εθελοντές στο εξής θα ελέγχονται και θα εκπαιδεύονται.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Μανώλης Αγγελάκας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η χρηματοδότηση στους δήμους, συνολικά 18,4 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά, έχει πάει για μια ακόμα φορά έγκαιρα επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία στην Αυτοδιοίκηση. Αυτά που μπορεί να δώσει η πατρίδα για καθαρισμούς έχουν δοθεί έγκαιρα. Αλλά μόνο ένα 10% των δήμων έχει ανταποκριθεί», υλοποιώντας σχετικά έργα. Επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο μια πυρκαγιά να ξεκινήσει από ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ) και τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της έγκαιρης χρηματοδότησης των δασικών έργων.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης δεσμεύτηκε ότι η Γενική Γραμματεία θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βελτιωμένου δικτύου ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους εθελοντές.

Ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Παναγιώτης Ευσταθίου τόνισε ότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιπυρική με 132 νοσοκομεία και συνολικά 1.500 δομές Υγείας, μεταξύ των οποίων οι μονάδες εγκαυμάτων που θα λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ο Συντονιστής της Διεύθυνσης Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Πύρρος τόνισε ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ δοκιμάστηκε πρόσφατα στη συνεργασία του με το Πυροσβεστικό Σώμα στην άσκηση της ΓΓΠΠ «Προμηθέας» και ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων.

Εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Κλάδου Τάξης Υποστράτηγος κ. Δημήτρης Σοφιός τόνισε ότι η ΕΛΑΣ είναι προετοιμασμένη κατά την αντιπυρική να συμμετάσχει με όλα τα μέσα που ζητάει το ΠΣ τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συμμετέχει στις συσκέψεις και στις ασκήσεις ετοιμότητας που διεξάγονται, συμμετέχει στο νέο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών κ. Γεώργιος Αμοργιανιώτης, υπογραμμίζοντας την καλή συνεργασία μεταξύ Δασικής Υπηρεσίας και ΠΣ, τόνισε ότι και φέτος έχει γίνει έγκαιρη αποστολή πόρων στις δασικές υπηρεσίες ολόκληρης της χώρας, έχει επίσης χρηματοδοτηθεί με κονδύλια της τάξης των 2 εκατ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» η συντήρηση των δασικών δρόμων, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας. Παράλληλα από τον τακτικό προϋπολογισμό περίπου 4 εκατ. ευρώ διατίθενται για τη χρηματοδότηση περιπόλων ενώ η Γενική Γραμματεία έχει προβεί στην αγορά 15 αυτοκινήτων που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες. Ο Ειδικός Γραμματέας επεσήμανε ότι οι συνολικοί πόροι που έχουν διατεθεί στην αυτοδιοίκηση ανέρχονται στα 12 εκατ. ευρώ.

Εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Πέτκος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο τα διαθέσιμα από την Πολεμική Αεροπορία πτητικά μέσα στο έργο της δασοπυρόσβεσης θα είναι ελαφρώς περιορισμένα έναντι προηγούμενων ετών, εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν σε πέντε αεροσκάφη CL 415 και εννέα CL 215. «Δεν ανησυχώ με τους αριθμούς. Αυτά που έχουμε δεσμευτεί θα τα δώσουμε. Θα ανησυχούσα αν έρχονταν στην επιφάνεια αδυναμίες και προβλήματα του παρελθόντος» τόνισε ο κ. Πέτκος υπογραμμίζοντας ότι «το αεροπορικό όπλο έχει χαρακτηριστικά ταχύτητας και ευελιξίας που πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε».

Εκ μέρους του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων και Ασφαλείας υποναύαρχος ΛΣ κ. Νικόλαος Πατρινός τόνισε ότι το Λιμενικό συνεπικουρεί και φέτος όπως κάθε χρόνο με τα εναέρια μέσα και όσο μπορεί θα ανακουφίσει την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών. Παράλληλα όπως είπε θα συνδράμει και στις περιπολίες όπως και στο έργο της υδροληψίας. Τόνισε τέλος ότι με την πρόσφατη αναδιοργάνωση παρατηρείται βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της συνεργασίας στα Κέντρα Επιχειρήσεων.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, διευθύντρια αρχαιοτήτων κ. Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου επεσήμανε ότι παρά την μείωση των κονδυλίων των περιφερειακών υπηρεσιών για έκτακτο προσωπικό για την αποψίλωση αρχαιολογικών χώρων έχει αποσταλεί εγκύκλιος στις υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τα σχετικά έργα με το διαθέσιμο προσωπικό τους. Επεσήμανε ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι εξοπλισμένοι με πυροσβεστήρες, ενώ σε κάποιους έχουν εγκατασταθεί και συστήματα πυρόσβεσης.

Ο Διευθυντής Δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ κ. Φώτιος Μανδάκης τόνισε ότι ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει αλλάξει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη δικτύων και αναπτύσσει δίκτυα μεμονωμένων αγωγών. Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών επεσήμανε ότι γίνεται συστηματική αποψίλωση της χλόης που θα έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο του δικτύου στις 30/6 ενώ τα σημεία σύνδεσης ελέγχονται συστηματικά με θερμοκάμερες.

Εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων η κ. Γαβριέλα Ζαγορά επεσήμανε ότι έχουν δοθεί εντολές στις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση των αυτοκινητόδρομων για καθαρισμό παραπλεύρως του οδικού δικτύου ενώ ανάδοχοι και παραχωρησιούχοι έχουν σε ετοιμότητα μηχανήματα για την περίπτωση που ζητηθούν από το ΠΣ.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και Περιφερειακός Σύμβουλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Γεώργιος Φουντάς υπογράμμισε ότι η μαγική λέξη στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι ο συντονισμός ενώ διατύπωσε πρόταση για ενεργοποίηση περιπολιών με τη συμμετοχή των δυνάμεων του Στρατού και της Αεροπορίας.

Ο ειδικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης τόνισε την ανάγκη να γίνει αποτελεσματικότερη φύλαξη των ανεξέλεγκτων χωματερών για τον έλεγχό τους, επισημαίνοντας ότι συχνά δημιουργούνται νέες εστίες και από κακή συμπεριφορά των πολιτών. «Οι δήμοι συνδράμουν και το ΠΣ και τους εθελοντές» υποστήριξε.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Αντώνης Λάλος επεσήμανε τέλος τις δυσκολίες πρόγνωσης για τη φετινή θερινή περίοδο, ενώ προέτρεψε να υπάρξει ενθάρρυνση σε όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να ενημερώνεται το κοινό εγκαίρως.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Φοίβος Θεοδώρου.

 

(ΣΣ. Τα αποσπάσματα των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων παρατίθενται με τη σειρά κατά την οποία έγιναν οι εισηγήσεις)