Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δελτίο τύπου

Η Ελληνο-Ιταλική άσκηση EU DR HOUSE του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Π.Π. στην Πάτρα

Μοιράσου το
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf
Η Ελληνο-Ιταλική άσκηση EU DR HOUSE του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Π.Π. στην Πάτρα - civilprotection.gov.gr

Ο γγ. Πολιτικής Προστασίας κ. Γεωργιάδης ανταλλάσσει αναμνηστικές πλακέτες με τον υποδιοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Γένοβας Δρ. Εμμανουέλε Γκίσι.   Ο γγ. Πολιτικής Προστασίας κ. Γεωργιάδης παραλαμβάνει από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ιταλικής Π.Π. που συμμετείχε στην άσκηση Δρ. Αγκοστίνο Γκορέτι (Τμήμα Σεισμικών και Ηφαιστειακών Κινδύνων) ένα αναμνηστικό μπλουζάκι.         

* Κάνετε κλικ επάνω στις φωτογραφίες για να ανοίξουν  

                                                                                      Αθήνα, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012, ώρα 16.00

 

       Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε (2-6-Οκτωβρίου 2012) η άσκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU DR HOUSEπου διοργανώθηκε στην Πάτρα από τις Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και της Ιταλίας, με τη συμμετοχή ομάδων εξειδικευμένων Μηχανικών της Eλληνικής Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων  και Ιταλών Μηχανικών και  πυροσβεστών.

       Χαιρετίζοντας την εκδήλωση για το κλείσιμο των εργασιών της άσκησης (6/10/12), ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλος Γεωργιάδηςυπογράμμισε τη σημασία των κοινών ασκήσεων για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των εθνικών φορέων που θα κινητοποιούνταν σε πραγματικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής και της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας που έλαβαν θεσμική διάσταση μετά την είσοδο της χώρας μας στην ισχυρότερη σήμερα συμμαχία εντός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας συμμαχία «FIRE 5»,το 2008, επί ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ και ενισχύθηκαν μέσα από τη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις και προγράμματα των δύο αρχών, που αποτελούν και τον πλέον δυναμικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

      Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία των κοινών ασκήσεων όχι μόνον για την δοκιμασία σε εθνικό επίπεδο διαδικασιών, σχεδίων και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών, αλλά και για τον έλεγχο της συμβατότητας και του πλαισίου συνεργασίας για την υποδοχή και αξιοποίηση διεθνούς/ευρωπαϊκής συνδρομής που στις σημερινές συνθήκες είναι εξαιρετικής σημασίας.

      Ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε τέλος στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας η Ελλάδα ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι οποίες εστιάζουν στηδημιουργία Κοινών Ευρωπαϊκών Μονάδων Πολιτικής Προστασίας, ειδικότερα από χώρες που αντιμετωπίζουν κοινούς κινδύνους και κοινές εμπειρίες, όπως είναι ο σεισμός για την Ελλάδα και την Ιταλία, συμβάλλοντας παράλληλα στην ορθολογικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Όπως είπε, σήμερα η Ελλάδα, μέσω της ΓΓΠΠ έχει δηλώσει 9 Μονάδες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Με την Ιταλική Πολιτική Προστασία η Ελλάδα έχει υποβάλειαπό κοινού προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2014 και «πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε τις πρώτες προς δοκιμασία Κοινές Ευρωπαϊκές Μονάδες» τόνισε. Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη γιααναθεώρηση πολιτικών στον τομέα της πρόληψης, με αξιοποίηση της βάσης δεδομένων για όλες τις κατηγορίες των καταστροφών και σε όλα τα επίπεδα -ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό- που έχουν δημιουργήσει τα 11 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CIVPRO.

      

       Η άσκηση DR HOUSE

     Η διεξαγωγή άσκησης με την επωνυμία DR HOUSE (από τα αρχικά του Development of Rapid Highly-specialized Operative Units for Structural Evaluation ή Ανάπτυξη Έκτακτων Επιχειρησιακών Μονάδων Υψηλής Εξειδίκευσης για Δομικούς Ελέγχους), οργανώθηκε μετά από αίτημα της Ιταλικής Εθνικής Αρχής προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνικών Αρχών.

    Στόχος του προγράμματος στο οποίο εντάσσεται και η άσκηση πεδίου, είναι ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η πιθανή ενεργοποίηση, σε περίπτωση εκδήλωσης σχετικού αιτήματος από την ΕΕ, μίας μονάδας πολιτικής προστασίας (BUILD SAFE), που θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή μέσα σε εύρος απόστασης 15.000 χιλιομέτρων.

     Η DR HOUSE είναι η πρώτη άσκηση, σε πραγματικούς χρόνους και συνθήκες πεδίου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που εστιάζει στην ανάπτυξη Κοινών Ευρωπαϊκών Μονάδων Πολιτικής Προστασίας (Joint European Modules).

     Το σενάριο της άσκησης εστίασε στη δοκιμασία μιας πειραματικής Ελληνο-Ιταλικής Ευρωπαϊκής Μονάδας Πολιτικής Προστασίας (Greek-Italian EU Civil Protection Module) για τον έλεγχο κτιρίων μετά από μεγάλο σεισμό. Σκοπός της άσκησης ήταν να δοκιμασθούν σε πραγματικές συνθήκες πεδίου:

     1.  Οι διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

     2.  Οι διαδικασίες υποδοχής στην «πληγείσα χώρα» και αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής, με έμφαση την πλήρη ένταξη των Ιταλικών Μονάδων στα κλιμάκια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια.

     3.  Οι διαδικασίες και η σύγκριση των πρωτοκόλλων ενεργειών δομικού ελέγχου κτιριακών εγκαταστάσεων που εφαρμόζονται από τις δύο χώρες.

     Για τη διεξαγωγή της άσκησης μετέβησαν στην Πάτρα από την Ιταλία 70 εμπειρογνώμονες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, με 15 οχήματα. Η άσκηση ξεκίνησε την Τρίτη 2/10/2012 με την άφιξη του πρώτου κλιμακίου της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

     Για τους σκοπούς της άσκησης στη διάρκεια του τετραημέρου διεξαγωγής της συνδέθηκαν ταυτόχρονα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με το αντίστοιχο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη (COAU) και το Κέντρο Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO/MIC) στις Βρυξέλλες για την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικούς χρόνους. Το Κέντρο Συντονισμού της άσκησης ήταν η έδρα του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στην Πάτρα./