Από 18 έως 25 Οκτωβρίου 2010 διεξήχθη με επιτυχία η διεθνής άσκηση SEESIM 2010 (South Eastern Europe Simulation/Άσκηση Προσομοίωσης στη ΝΑ Ευρώπη) στην οποία από ελληνικής πλευράς με επικεφαλής το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετείχε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πέραν της Ελλάδος, στην άσκηση συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, 12 χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, πΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία), η Γεωργία και η Μολδαβία ως παρατηρητές και η Σουηδία ως τεχνικός σύμβουλος. Στην άσκηση συμμετείχαν επιμέρους οι εξής διεθνείς οργανισμοί: το EADRCC του ΝΑΤΟ (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center/Κέντρο Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών), το EU MIC (European Union Monitoring and Information Center/Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η EUROPOL, η INTERPOL, οι διεθνείς ομοσπονδίες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, το Γραφείο Συνεργασίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) και το Γραφείο Διεθνούς Βοηθείας για Καταστροφές (OFDA) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σκοπός της άσκησης SEESIM 2010 ήταν η ανάπτυξη, τυποποίηση και πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών και των μεθόδων που είναι απαραίτητες για να διασφαλισθούν η συνεργασία, ο συντονισμός, η αλληλεπίδραση και οι τρόποι αποστολής βοήθειας από τη μια χώρα στην άλλη σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Επιπλέον η άσκηση στόχευε στην οικοδόμηση των απαραίτητων ικανοτήτων αντίδρασης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Από τη χώρα μας, εκτός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία είχε τη διεύθυνση της άσκησης μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, ενεπλάκησαν και συμμετείχαν σε επιμέρους σενάρια το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), το ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας), η ΕΛΑΣ (Ελληνική Αστυνομία), το Λιμενικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Οι συμμετέχουσες χώρες αναφέρθηκαν με ευμενή σχόλια στη σχεδίαση και εκτέλεση της άσκησης. Το όλο εγχείρημα κρίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τις χώρες στην από κοινού αντιμετώπιση περιπτώσεων γενικευμένων καταστροφών.
Δείτε παρακάτω το σχετικό φωτογραφικό υλικό