Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Κυρία Παπαευαγγέλου, έχετε το λόγο.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 520 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 271. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 14 συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, σημειώνουμε 225 νέα κρούσματα στην Αττική και 41 στην Θεσσαλονίκη.
Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι σαφής και ιδιαίτερα ευχάριστη. Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε ακόμα παραπάνω, κατά 35% περίπου αυτή την εβδομάδα και έτσι, σήμερα πια καταγράφονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 400 νέα κρούσματα την ημέρα.
Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σημαντικά στα 32 έτη. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη κινητικότητα των νέων μας, που μόλις πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται και άρχισαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Έτσι, βλέπουμε σε κάποιες τουριστικές περιοχές να εμφανίζεται μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μόλις στα 21, 22 ή και 24 έτη. Ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται σε δομές υγείας έχει μειωθεί στις 31.000 τεστ ανά μέρα, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας στο 1,3%. Μάλιστα, στους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε περιοχές που απασχολούν, η θετικότητα είναι κάτω από 1%.
Παράλληλα, συνεχίζεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Όλοι μας έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τα self-tests έχουν συμβάλλει σημαντικά, σε συνδυασμό με το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, στον έλεγχο του τρίτου κύματος. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα περισσότερα από 22 εκατομμύρια τεστ.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας μειώθηκε στους 4.100 ασθενείς και οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας είναι είτε πράσινες είτε κίτρινες. Απασχολούν, όμως, κάποιες περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στις οποίες αναφερθήκαμε και σε προηγούμενη ενημέρωση.
Στις περιοχές αυτές υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, ενόψει της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω των επερχόμενων καλοκαιρινών διακοπών, καθώς επίσης και διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα, που θα οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων λόγω κορονοϊού στα Νοσοκομεία μας ασθενών ανέρχεται σε 1.000, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου σε όλη τη χώρα μειώθηκε σε 58 ασθενείς ανά ημέρα.
Ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού των συνανθρώπων μας μεγάλης ηλικίας, έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα 1 στους 3 νοσηλευόμενους να αφορά σε νεότερους συνανθρώπους μας, ηλικίας 25-55 ετών.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η πανδημία αλλάζει σιγά σιγά πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως σε άτομα νεότερης ηλικίας που παραμένουν στο σπίτι, έναντι των νοσηλευόμενων συμπολιτών μεγαλύτερης ηλικίας που είχαμε τους προηγούμενους μήνες.
Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού.
Οι προβλέψεις που βασίζονται στο Rt, που σήμερα είναι στο 0,81 στην επικράτεια, είναι ευοίωνες, με περίπου 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.
Αναφορικά με τους θανάτους, βλέπουμε μία σημαντική μείωση στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 75 ετών, ενώ ακόμα δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά οι απώλειες συνανθρώπων μας ηλικίας 65-74 ετών.
Έμφαση δίνεται, λοιπόν, και πάλι στην πρόσκληση όλων των συνανθρώπων μας ηλικίας άνω των 50 ετών να προσέλθουν να εμβολιαστούν άμεσα.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πια, ότι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου να νοσήσει κάποιος βαριά ή ακόμα και να χάσει την ζωή του από κορονοϊό, είναι η μεγάλη ηλικία.
Είναι κρίμα σήμερα, έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού στην χώρα μας και μετά από δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, να βλέπουμε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας να κινδυνεύουν.
Καθώς βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα και αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η ζωή μας επιστρέφει στην κανονικότητα και ιδιαίτερα απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν αφήνουν επιδημιολογικό αποτύπωμα. Δηλαδή, δεν επιβαρύνουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Παράλληλα, με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος ξεκίνησαν και οι εισηγήσεις μας αναφορά με την διαφοροποίηση των πλήρως εμβολιασμένων συνανθρώπων μας.
Έτσι, για παράδειγμα σήμερα αποδεχθήκαμε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα επί μακρόν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυτών των τελευταίων ημερών σε όλη την χώρα, σαφώς δυσκολεύει την χρήση μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογική δεδομένα της επικράτειας, το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, στα οποία θα αναφερθεί στην συνέχεια ο Καθηγητής κύριος Μαγιορκίνης.
Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Συνεπώς εισηγούμαστε την μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός.
Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών, μας έχει δείξει πότε και πού μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα με ασφάλεια, αλλά και σε ποιες συνθήκες η χρήσης της μάσκας παραμένει απαραίτητη.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική. Προχωράμε κάνοντας σχέδια για το καλοκαίρι, συμμετέχοντας σε περισσότερες δραστηριότητες, με στόχο να ξεκουραστούμε από αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που όλοι βιώσαμε.
Όσο, όμως, ακόμα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η πανδημία δεν έχει τελειώσει δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε. Ο κατά το δυνατόν άμεσος εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας επείγει και θα συμβάλλει όχι μόνο στην ατομική προστασία του καθενός μας, αλλά και στη δημιουργία της απαραίτητης ασπίδας προστασίας έναντι της διασποράς του ιού και των επικίνδυνων μεταλλαγμένων στελεχών.
Είναι σαφές ότι όσο κυκλοφορεί ο ιός, αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Στόχος, λοιπόν, όλων μας, είναι να αποφύγουμε να νοσήσουμε προσερχόμενοι για εμβολιασμό και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Ευχαριστώ πολύ και θα είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Παπαευαγγέλου. Το λόγο έχει ο κύριος Μαγιορκίνης.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Θα δούμε λιγάκι τα στοιχεία στον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 180 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 3,9 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υποχωρεί πάλι και αυτή την εβδομάδα κατά 5%, σε περίπου 360.000 ανά ημέρα, και ο ρυθμός των θανάτων υποχωρεί επίσης, σε περίπου 9.000 ανά ημέρα.
Η επιδημία, ωστόσο, στην Ευρώπη, την τελευταία εβδομάδα δείχνει συνολικά σταθεροποίηση στις διαγνώσεις και 7% μείωση στους θανάτους μεσοσταθμικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει στο επίπεδο των 40.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων μειώθηκε σε περίπου 800 ανά ημέρα.
Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 33 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Ωστόσο, σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ρωσία.
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να συρρικνώνεται. Το ίδιο και η πίεση στο σύστημα Υγείας.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 17% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 70 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.
Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθότι καταγράφηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας σε λιγότερες από 400-500 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά, καθώς και ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 9%, σε περίπου 18 ανά ημέρα.
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.
Σχεδόν 23 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ, ήταν σχεδόν 35.000.
Θα ήθελα να σταθώ λιγάκι στην έλευση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, το οποίο έχει σχετιστεί πλέον σε αρκετές χώρες με αύξηση του αριθμού κρουσμάτων COVID-19.
Πιο συγκεκριμένα, το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια συνδέθηκε με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.
Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι σε αντίθεση με τα στελέχη Alpha, Beta και Gamma όσον αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει, δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα variants of concern.
Δεν φέρει ούτε τη μετάλλαξη N501Υ, ούτε τη μετάλλαξη E484Κ. Αυτό δείχνει ότι ο ιός στο στέλεχος Δέλτα βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης, μια οδό που δεν έχει ακολουθηθεί από τα άλλα variants of concern και δείχνει έτσι το εξελικτικό τοπίο στο οποίο μπορεί να κινηθεί ότι είναι αρκετά ευρύ.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης.
Θα πρέπει λοιπόν να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής προστασίας.
Ευχαριστώ πολύ και θα είμαι διαθέσιμος στο τέλος για ερωτήσεις.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Μαγιορκίνη. Κύριε Χαρδαλιά, έχετε το λόγο.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας και από την Πολιτική Προστασία. Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται, όπως δείχνουν και οι σχετικοί, δείκτες ενώ και ο εμβολιασμός προχωρά. Γεγονός που δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουμε στην περαιτέρω άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:
Αναφορικά με το αίτημα για την αναστολή υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση ή συγχρωτισμός, τα μέλη της Επιτροπής, όπως ανέφεραν οι Καθηγητές μας, ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η Κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:
Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και
Τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί.
Το παραπάνω μέτρο ισχύει από αύριο στις 05:00 το πρωί.
Τα ακόλουθα μέτρα που θα σας ανακοινώσω θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 05:00 το πρωί. Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου:
Η άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, του curfew.
Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self-test σε χώρους εργασίας, αλλά και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.
Επίσης αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ισχύει σήμερα.
Σχετικά με την λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με την λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.
Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:
Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.
Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερά πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα και στα νησιά μας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό. Όμως υπάρχουν τέσσερις περιοχές που μας δημιουργούν έναν μικρό προβληματισμό.
Παρατηρούμε σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων, επαναλαμβάνω, μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές, την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν.
Για αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της «κίτρινης» Πάρου, της «πορτοκαλί» Κω, της «κίτρινης» Ρόδου και της «πράσινης» Ικαρίας, να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί έτσι η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας.
Η καθημερινότητά μας αλλάζει και αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες σταματούν να ισχύουν μέτρα που για μήνες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της.
Όσο, όμως, και αν αδημονούμε για τη νέα μας κανονικότητα, όσο και αν θέλουμε να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας παντελώς, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η στιγμή.
Και ότι για όσο η πανδημία συνεχίζεται, παραμένουμε προσεκτικοί και εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα. Σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Να περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις.
Χ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: Ακούσαμε το σκεπτικό για το πώς σιγά σιγά φεύγουν από τη ζωή μας οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Θέλω, κυρία Παπαευαγγέλου, να μου πείτε αν έχει ξεκινήσει η κουβέντα τι γίνεται με τους εσωτερικούς χώρους, πότε δηλαδή θα μπορούμε να μιλάμε για τη μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αν αυτό θα αφορά πλήρως εμβολιασμένους και ποια είναι και τα δεδομένα που θα λάβουμε υπόψιν, αν πρόκειται να το δούμε μέσα στο διάστημα το επόμενο, μέσα στο καλοκαίρι. Ευχαριστώ.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Δεν έχει ξεκινήσει η κουβέντα για να σταματήσουμε να φοράμε τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού σε κλειστούς χώρους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους, αυτό είναι το ένα δεδομένο.
Το δεύτερο δεδομένο, προφανώς δε μιλάμε για μέσα στο σπίτι μας, μιλάμε για δημόσιους εσωτερικούς χώρους, γιατί σε ένα σπίτι προφανώς δεν χρειάζεται να φοράς μάσκα ή και σε ένα γραφείο ακόμα, όταν δεν έχεις επαφή με το κοινό, εφόσον στο γραφείο είναι 2 ή 3 υπάλληλοι, οι οποίοι είναι όλοι εμβολιασμένοι και εκεί θα μπορούσε δυνητικά να συζητηθεί να μη φορούν μάσκα.
Όμως, όπως είπα, η μεταδοτικότητα στους εσωτερικούς χώρους είναι σημαντικά μεγαλύτερη, και συνεπώς, η κουβέντα αυτή δεν έχει ξεκινήσει. Και βέβαια, νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι η πορεία της πανδημίας είναι αυτή που θα μας δείξει το δρόμο, και ενδέχεται, και στους εξωτερικούς χώρους το χειμώνα, να ξανασυζητήσουμε για τη χρήση της μάσκας.
Άρα, τη μάσκα μας την έχουμε πάντα μαζί μας, μαζί με το πορτοφόλι μας, τα κλειδιά μας και το κινητό μας και δεν την ξεχνάμε.
Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν είμαστε ικανοποιημένοι από το κλείσιμο των ραντεβού πρώτων δόσεων για τις επόμενες ημέρες ή αν παρατηρείτε κάποια μικρή ύφεση λόγω καλοκαιριού. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Χαρδαλιά, τι συμβαίνει σε αυτές τις 4 περιοχές στις οποίες είπατε ότι, ανάμεσα σε όλα, ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποιες συρροές; Και τέλος, τον κύριο Κοντοζαμάνη, αν έχετε καταλήξει για τη διανομή των self-test στην Αττική συγκεκριμένα;
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Υπήρξε μία απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κατά πλειοψηφία μεγάλη, η οποία ήταν σαφής. Συνεχίζεται η διάθεση των self-tests. Για την Αττική, το έχουμε πει, εφόσον ο οικείος Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεχίσει να αρνείται τη διανομή των self-tests, η Κυβέρνηση προφανώς και έχει εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης. Αλλά νομίζω ότι υπερισχύει η απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε ό,τι αφορά και την Αττική.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τώρα, για τις 4 περιοχές, καταρχήν, να μην δαιμονοποιήσουμε την κατάσταση. Οι αναφορές που κάνουμε δεν είναι για να στοχοποιήσουμε κάποιες περιοχές, αλλά για να υπάρχει πάντα ένα alarm σε οτιδήποτε συμβαίνει. Και αυτό το κάνουμε σε όλη τη χώρα. Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση σε κάθε χωριό, σε κάθε κωμόπολη. Και τα προϊόντα των ιχνηλατήσεων, των στεγανοποιήσεων των συρροών που έχουμε, είναι αποτελέσματα τα οποία διαρκώς τα παρακολουθούμε έτσι ώστε να μην έχουμε την οποιαδήποτε περαιτέρω δυσάρεστη εξέλιξη.
Η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή, είναι εξαιρετική η κατάσταση στα νησιά μας. Στην Πάρο είχαμε 15 ενεργά κρούσματα μέχρι εχθές, αλλά είχαμε άλλα 2 σήμερα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια μικρή διασπορά στην κοινότητα. Δεν μας τρομάζει, δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση.
Στην Κω είχαμε 54 ενεργά κρούσματα μέχρι εχθές, είχαμε άλλα 7 σήμερα. Και εκεί νομίζουμε ότι παρόλο που η ιχνηλάτηση είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα.
Στη Ρόδο, παραμένει στο κίτρινο η Ρόδος με 66 ενεργά κρούσματα. Δυστυχώς είχαμε άλλα 10 κρούσματα σήμερα, υπάρχει ένα cluster εκεί στην περιοχή του Αρχαγγέλου το οποίο μας προβληματίζει, όμως είναι από συρροές που τις παρακολουθούμε και τις έχουμε στεγανοποιήσει.
Και στην Ικαρία για την οποία δεν υπήρχε κανένα κρούσμα μέχρι πριν λίγες μέρες, ήταν στο πράσινο και παραμένει στο πράσινο. Είχαμε 7 ενεργά κρούσματα και άλλο ένα νέο κρούσμα σήμερα. Αν δείτε το ποσοστό, όχι τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά το ποσοστό του σε σχέση με τον πληθυσμό και το moving average, απλά μας δημιουργεί έναν προβληματισμό.
Δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποια περιοχή. Καλό είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση, να είμαστε σε εγρήγορση, να είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει η εξαιρετική πορεία που παρουσιάζουν και τα 4 νησιά μας αυτά, αλλά και η γενικότερη εικόνα μας ότι δεν θα υπάρξει κάτι το οποίο μπορεί να μας ξεφύγει.
Και όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται, είναι μια προσπάθεια που κυρίως έχουμε συμμάχους τους ίδιους τους πολίτες, τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Να πω και εγώ για την πορεία των εμβολιασμών ότι δεν έχω υπόψη μου για τα επόμενα ραντεβού. Αυτό που βλέπουμε όμως, είναι ότι αυξάνει σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη στις μικρότερες ηλικίες που ξεκίνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά, αν μου επιτρέπετε τον όρο, «τσιμπάνε» και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Δηλαδή δεν υπάρχει πλατό, υπάρχει μια μικρότερη αύξηση η οποία είναι φυσιολογική, γιατί έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό των μεγαλύτερων ανθρώπων.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Αν θα βοηθούσε, ένα νούμερο να δώσω για τους εμβολιασμούς. Μέχρι εχθές είχαν γίνει 7.514.000 εμβολιασμοί και η εκτίμηση που έχουμε με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι για 8.500.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Δ. ΠΡΟΚΟΠΗ: Κυρία Παπαευαγγέλου, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την διαφοροποίηση των πλήρως εμβολιασμένων. Έχει συζητήσει επίσης η Επιτροπή το ενδεχόμενο να υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα σε κάποιες δραστηριότητες, όπως είναι οι συναυλίες ή οι παραστάσεις ή οι αγώνες με φιλάθλους, ανάλογα με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι το κοινό; Και τον κύριο Μαγιορκίνη, σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα και με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα νησιά στην πλειονότητά τους έχουν μια εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με μία δόση πάνω του 40%. Με βάση αυτό τι δείχνουν τα επιδημιολογικά μοντέλα για μια ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων του στελέχους Δέλτα λόγω τουρισμού; Ευχαριστώ.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης να πω ότι είναι μια κουβέντα η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ακόμα είναι σε ζύμωση, δεν έχουμε προβεί σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις. Σήμερα μόλις συζητήσαμε για τους εργαζόμενους και τη μη ανάγκη διενέργειας τεστ.
Ξέρουμε για τους ταξιδιώτες τόσο από το εξωτερικό όσο και εντός της χώρας μας όταν ταξιδεύουν για τη νησιωτική Ελλάδα, ότι αυτοί που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ.
Και σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε και σε άλλες αποφάσεις σχετικά με τον διαχωρισμό των εμβολιασμένων.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί ο κάθε εμβολιασμός, δηλαδή να γίνουν οι δύο δόσεις σε όλους όσοι έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους.
Τώρα, όσον αφορά την πιθανή εισαγωγή της μετάλλαξης Δέλτα, όλα τα μοντέλα λένε ότι σε όλες τις χώρες κάποια στιγμή θα γίνει.
Σε μας έχει γίνει, είχαμε κάποια κρούσματα, αλλά μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά. Δεν βλέπουμε μετάδοση στην κοινότητα και γενικά τα μοντέλα δεν δείχνουν να έχουμε αύξηση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα σύντομα.
Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί και πολύ από την συμπεριφορά μας και το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε. Είναι το πιο κύριο σημείο. Όπως δείχνουν όλες οι αναλύσεις σε όλα τα κράτη, είναι ότι είναι ο εμβολιασμός. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ: Ναι, κι εγώ μια ερώτηση για τους Καθηγητές μας. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 έτη. Η διάμεση ηλικία των θανόντων τα 78. Με χτεσινά στοιχεία. Πρώτη ερώτηση. Από όσους καταλήγουν το τελευταίο διάστημα ποιο ποσοστό είναι ανεμβολίαστοι; Και δεδομένου ότι είναι αρκετά μεγάλοι και θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Για αυτό ρωτάω. Και μια ακόμα ερώτηση. Υπάρχουν σε συμβατικές κλίνες ή σε κλίνες ΜΕΘ πλήρως εμβολιασμένοι που νόσησαν σοβαρά; Κάποιοι εξ αυτών είχαν, ίσως, και την Δέλτα, κύριε Μαγιορκίνη; Ευχαριστώ.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Για τη Δέλτα, δεν ξέρω. Να πω ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει, είναι στα 32, όχι στα 43. Μειώνεται συνεχώς ,ακριβώς διότι έχουμε κινητικότητα στους νέους.
Και όπως σωστά είπατε η διάμεση ηλικία των..
Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ: Των νοσηλευομένων όχι των κρουσμάτων.
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ναι, των κρουσμάτων πάντως είναι στα 32. Ξέρουμε λοιπόν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες αλλά και αυτών που είναι διασωληνωμένοι, είναι άνθρωποι ανεμβολίαστοι και όντως αφορούν ηλικίες ανθρώπων οι οποίοι θα είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν αυτούς τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν το έκαναν για διάφορους λόγους ο καθένας.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Είναι συντριπτικό το ποσοστό.
Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ: Δηλαδή άνω του 90% ας πούμε;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Άνω του 95%.
Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ: Πάντως έχουμε ένα-δυο περιστατικά έτσι..
Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ναι, έχουμε εμπειρία όμως και από άτομα ακόμα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπου υπήρχαν εξάρσεις σε εμβολιασμένους και όλοι το περάσανε στο πόδι. Είναι σαφές το όφελος του εμβολιασμού, είναι σαφέστατο, αποδεικνύεται καθημερινά.
ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, τα κρούσματα είναι λιγότερα από 10 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ωστόσο, ότι η μετάλλαξη Δέλτα πιθανώς, ακόμα δεν έχουμε πολύ ισχυρά στοιχεία, να σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα. Ακόμα όμως δεν το έχουμε δει στην Ελλάδα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη προγραμματισμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Σας ευχαριστούμε πολύ.