Αθήνα, 16 Μαρτίου 2020
Νίκος Χαρδαλιάς: “………Στο σημείο αυτό, με αφορμή τη σημερινή ανάληψη των ευθυνών μου, θα ήθελα να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου και να τονίσω τα εξής:
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τη Δημόσια Υγεία. Πολιτεία και πολίτες από κοινού, συνεργαζόμενοι σε πνεύμα ομοψυχίας, θα το κατορθώσουμε.
Η πολιτική ηγεσία είναι εδώ, μαζί με το κράτος, το οποίο κάνει και θα συνεχίσει να κάνει όλα όσα πρέπει. Αλλά ηγέτες είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Ηγέτες στην εργασία μας, ηγέτες στην οικογένειά μας, ηγέτες στις γειτονιές μας, ηγέτες στους αγαπημένους μας, ηγέτες του εαυτού μας και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Ο μόνος τρόπος για να προφυλάξουμε τους οικείους μας, τους αγαπημένους μας, τον τρόπο ζωής μας, τις γειτονιές μας, την Πατρίδα μας, είναι ο δρόμος της ατομικής μας ευθύνης. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ακολουθούμε τις οδηγίες, μένουμε σπίτι μας, εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες υγιεινής”.
Ακολουθεί όλη η ενημέρωση συντακτών :
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα. Καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Υγείας, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τον κ. Νίκο Χαρδαλιά. Σας ευχαριστούμε που είστε και απόψε εδώ. Το λόγο έχει ο Καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Παγκοσμίως η διασπορά του νέου κορονοϊού συνεχίζεται. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον ξεπεράσει τις 175.000 και οι θάνατοι είναι περίπου 6.700.
Ανακοινώνουμε 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 352. 51 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, 65 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.
Ευχαριστούμε από την καρδιά μας τις ιατρικές ομάδες που περιποιούνται αυτούς τους ασθενείς, έχουν υπερβάλει εαυτούς. Όλοι οι σοβαρά ασθενείς συμπολίτες μας, παίρνουν αντιιική θεραπεία και τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.
Από το σύνολο των νοσηλευθέντων, 51% είναι άνδρες. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα 4.320 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορονοϊού.
Τέλος, 10 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας, αυτό ενισχύεται με πρόσθετα κονδύλια και με ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού και θα ενισχυθεί με επιπλέον 70 εκ. ευρώ για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.
Οι προσλήψεις έχουν ήδη αρχίσει, έχουν ήδη γίνει 950 προσλήψεις και εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ, ύστερα από εντατική προετοιμασία, μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό.
Όπως ήδη γνωρίζετε, αποφασίστηκε ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ διατίθεται επιχειρησιακά στο Ε.Σ.Υ. για τη νοσηλεία περιστατικών από το νέο κορονοϊό, όπως και το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» που ήδη λειτούργησε σήμερα. και μια πτέρυγα του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19.
Ακόμη, κατόπιν συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Attica στην Ελευσίνα, δεσμεύεται για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με τη νέο νόσο.
Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων φέρει την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης του κέντρου.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι, όπως γνωρίζετε, άτομα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν την πατρίδα μας και αυτό αφορά και πολύ νέο κόσμο, ο οποίος έρχεται από χώρες που υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του ιού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η στρατηγική Δημόσιας Υγείας είναι να αφήσει να εξαπλωθεί ο ιός.
Θέλω να τονίσω εδώ τη μεγάλη σημασία της απομόνωσης κατοίκων, του περιορισμού των επαφών των νέων αυτών ανθρώπων, οι οποίοι δεν κινδυνεύουν τόσο όσο οι ηλικιωμένοι από τον ιό, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους.
Παρακαλώ πάρα πολύ την προσοχή των συμπολιτών μας οι οποίοι επιστρέφουν για αυτή τη σημαντική καραντίνα, ώστε να μην εκθέσουν τους οικείους τους στη νέα νόσο. Σας ευχαριστώ.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Σήμερα ξεκινάμε μαζί με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορονοϊό και αυτά που θα χρειάζεται να κάνουμε όλοι μαζί, προκειμένου να μειώσουμε την εξάπλωση της νόσου και πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο να είμαστε ασφαλείς.
Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη Δημόσια Υγεία επιβάλλεται εγρήγορση, συνεργασία και συνεννόηση. Καλούμε όλους τους Έλληνες να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Διότι δεν αρκούν μόνο τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, αλλά απαιτείται και από μέρους μας να επιδείξουμε ψυχραιμία, σοβαρότητα, αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, να επιδείξουμε αυτοπειθαρχία.
Η Κυβέρνηση και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνουν καθημερινά τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολύπλευρες συνέπειες του κορονοϊού.
Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας για να ανταπεξέλθει, ώστε οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία να λάβουν της απαιτούμενης φροντίδας.
Δυο από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε ως κοινωνία σε αυτό τον αγώνα, είναι η ατομική υπευθυνότητα και η σοβαρότητα που καλούμαστε να επιδείξουμε όλοι.
Η ατομική ευθύνη δεν αφορά μόνο στην προστασία του εαυτού μας, αλλά και στην προστασία του διπλανού μας και εν τέλει του κοινωνικού συνόλου.
Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας:
Από μεθαύριο Τετάρτη, αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, των εμπορικών καταστημάτων δηλαδή. Το μέτρο δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας δηλαδή φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, τα μίνι μάρκετ, το delivery στη διατροφή, τα περίπτερα, τα πρατήρια καυσίμων και τις τράπεζες.
Επίσης, δεν αφορά σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier), έτσι ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν αφορά σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε pet shops και καταστήματα γεωργικών προϊόντων, και γενικότερα σε καταστήματα σχετιζόμενα με επισκευές, όπως οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, αναλυτικός κατάλογος θα εκδοθεί αύριο.
• Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, ενώ θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υποχρεούνται να φροντίζουν ώστε να εισέρχεται ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά.
• Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για περιορισμό της διασποράς του ιού, όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό τίθενται υποχρεωτικά σε κατ΄ οίκον περιορισμό για διάστημα 14 ημερών. Στους παραβάτες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που ισχύουν για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.
• Όσον αφορά στις μετακινήσεις στην Αθήνα, από αύριο το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου ως το τέλος Απριλίου 2020.
Η Κυβέρνηση μεριμνά για την επαρκή και απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς με όλα τα αναγκαία είδη. Υπενθυμίζουμε ότι με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνεται η δυνατότητα επίταξης για διάστημα έως 6 μήνες, ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων που ανήκουν σε ιδιώτες.
Παράλληλα, από σήμερα στις 17:00 με εντολή μου και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τέθηκε η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον (καραντίνα) των κατοίκων των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βοΐου Κοζάνης και προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των Δήμων τους. Η καραντίνα ισχύει για 14 ημέρες.
Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι αύριο στις 13:30, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα συμμετέχουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας που διαχειρίζονται τα σχέδια λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών της χώρας, όπως ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΥΠΑ, ΟΤΕ, το κέντρο ελέγχου λειτουργίας της ΣΤΑΣΥ και η Ένωση Εταιρειών Κινητής τηλεφωνίας.
Παράλληλα, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ενεργοποιείται το άρθρο 8, του Ν. 4622 για το επιτελικό κράτος και ορίζεται κυβερνητική Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τη νόσο COVID-19.
Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον υποφαινόμενο ως Πρόεδρο, τους Υφυπουργούς κ.κ. Σκέρτσο, Πέτσα, Κοντοζαμάνη, Λιβάνιο, Σκυλακάκη, Παπαθανάση, το Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόριο Δημητριάδη και το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιο Κοντογεώργη.
Στην Επιτροπή θα καλούνται κατά περίπτωση, και ανάλογα με το αντικείμενο, κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι φορέων και όλοι όσοι χρειάζονται, ώστε να μπορούμε να παίρνουμε εκείνες τις αποφάσεις, τη στιγμή που καλούμεθα να το κάνουμε.
Η Επιτροπή θα έχει το συντονισμό της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, για την αντιμετώπιση κρίσης έναντι του κορονοϊού, το συντονισμό σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο του σχεδιασμού και του προγραμματισμού των αναγκαίων ενεργειών και την ανάληψη όλων των απαραίτητων επιχειρησιακών δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου.
Στο σημείο αυτό, με αφορμή τη σημερινή ανάληψη των ευθυνών μου, θα ήθελα να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου και να τονίσω τα εξής:
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τη Δημόσια Υγεία. Πολιτεία και πολίτες από κοινού, συνεργαζόμενοι σε πνεύμα ομοψυχίας, θα το κατορθώσουμε.
Η πολιτική ηγεσία είναι εδώ, μαζί με το κράτος, το οποίο κάνει και θα συνεχίσει να κάνει όλα όσα πρέπει. Αλλά ηγέτες είμαστε κι εμείς οι ίδιοι. Ηγέτες στην εργασία μας, ηγέτες στην οικογένειά μας, ηγέτες στις γειτονιές μας, ηγέτες στους αγαπημένους μας, ηγέτες του εαυτού μας και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Ο μόνος τρόπος για να προφυλάξουμε τους οικείους μας, τους αγαπημένους μας, τον τρόπο ζωής μας, τις γειτονιές μας, την Πατρίδα μας, είναι ο δρόμος της ατομικής μας ευθύνης. Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ακολουθούμε τις οδηγίες, μένουμε σπίτι μας, εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες υγιεινής. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για την καραντίνα στα δύο χωριά. Τι ακριβώς σημαίνει;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Πριν λίγο ενεργοποιήθηκε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού των κατοίκων.
Ήδη, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει παράσχει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου έναν στρατιωτικό γιατρό και ένα νοσηλευτή.
Η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών έχει ενταλθεί για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Βοΐου για την τροφοδοσία, για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης των κατοίκων και για κάθε συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων με χρόνια νοσήματα.
Σε κάθε περίπτωση, αφορά στον κατ’ οίκον περιορισμό των κατοίκων και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους, εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των δύο χωριών.
Υπήρχε ένας συγκεκριμένος πυρήνας μετάδοσης, μας προβλημάτισε και προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη απόφαση. Μια απόφαση την οποία δεν θέλουμε να ξαναπάρουμε, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να το αντιληφθεί ο καθένας, ότι όταν νοσεί, όταν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που μπορεί να μεταφέρει τη νόσο, δε μετακινείται προς πάσα κατεύθυνση. Είναι ένα μέτρο το οποίο εάν χρειαστεί θα το εφαρμόσουμε και ίσως και σε μεγαλύτερη κλίμακα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε καθηγητά, επειδή αναφέρατε ότι έρχονται τώρα μεγάλες μάζες νέων ανθρώπων από χώρες, ακόμα και από τη Βρετανία που εφαρμόζει αυτήν την ανοσία αγέλης.
Διάβασα σήμερα στο Independent ένα άρθρο που λέει ότι στην Ιταλία βλέπουμε ότι σιγά – σιγά πέφτει η ηλικία των νοσηλευόμενων, η μέση ηλικία.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μας έχετε πει πως ο ιός μπορεί να κάνει ήπια συμπτώματα αλλά ξαφνικά να επιδεινώσει τον οργανισμό και να σε στείλει στο νοσοκομείο, θα ήθελα να μας δώσετε ένα μήνυμα για αυτά τα παιδιά που έρχονται στα νησιά μας, γιατί έως τώρα έχουμε μείνει στα ίδια συμπτώματα και υπάρχει μια χαλαρότητα.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το κύριο μήνυμα. Ότι είναι μια νόσος η οποία μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Όντως υπάρχουν κάποια ανησυχητικά δεδομένα, ιδιαίτερα από τη Γαλλία την τελευταία εβδομάδα, ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που είναι σοβαρά στην υγεία τους, ενώ είναι νέοι.
Αυτό είναι σπάνιο και δεν συμβαίνει συχνά με το νέο ιό. Πρέπει όμως όλοι να είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση της υγείας μας. Ακόμα περισσότερο αφορά τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα προσεγγίσουν ή θα προσεγγιστούν από τους επιστρέφοντες νεαρούς στην πατρίδα μας.
Μια χώρα η οποία έχει μια στρατηγική που είναι «ας το κολλήσουμε όλοι» - εντελώς διαφορετική από τη δική μας – η οποία βέβαια μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την ίδια και το σύστημα υγείας της. Πρέπει να είναι κατανοητό σε εμάς, ότι αυτή η χώρα και οι άνθρωποι που επιστρέφουν από αυτή, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μια παραπάνω ευκαιρία μετάδοσης της νόσου.
Άρα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Να τονίσουμε αυτή την ανάγκη συμμόρφωσης με τον περιορισμό των μετακινήσεων σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως και τον περιορισμό των επαφών τους με ευπαθείς ομάδες.
Νομίζω, όπως ακούσατε και από τον Υφυπουργό, ότι η υπευθυνότητα είναι ατομικό θέμα. Και η ατομική ευθύνη είναι το σημαντικότερο, παρόλα τα μέτρα σε αυτή την επιδημία.
Άρα πρέπει μόνοι μας να πάρουμε το βάρος των αποφάσεών μας και της πιθανής σοβαρής νόσου σε έναν διπλανό μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει λόγος να μπει σε καραντίνα όλη η Καστοριά; Υπάρχει μια ανησυχία αναφορικά με το νοσοκομείο ότι ίσως θα έπρεπε να κλείσει και να απολυμανθεί συνολικά ο χώρος.
Και αν θα θέλατε κύριε καθηγητά να μας λέγατε λίγο για τις ΜΕΘ, επειδή μας ενδιαφέρει πολύ. Πώς κατανέμονται οι ηλικίες και η κατάσταση.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Το θέμα της Καστοριάς το παρακολουθούμε. Υπάρχει πράγματι μια ανησυχία, αλλά η ανησυχία αυτή δεν σημαίνει ότι υπό οποιαδήποτε πίεση και χωρίς τα πραγματικά δεδομένα θα προχωρούμε σε καραντίνες.
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το νοσοκομείο ενισχύεται και σε προσωπικό και έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με τις ΜΕΘ, η κατανομή των ηλικιών είναι όπως είπαμε και εχθές κοντά στα 70, η μέση ηλικία αυτών των ανθρώπων και είναι όλοι άντρες, είναι χαρακτηριστική αυτή η υπεροχή των αντρών στα σοβαρά περιστατικά.
Νομίζω είναι νωρίς να πούμε κάτι ακόμα όσον αφορά θνητότητα και ΜΕΘ στην πατρίδα μας όταν δεν έχουμε τον ακριβή παρονομαστή της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα.
Θεωρώ ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, βλέπουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της επιδημίας, παρακολουθούμε, είμαστε από κοντά και είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε αυτές τις πληροφορίες περισσότερο αναλυτικά όταν θα τις έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω τον κύριο Χαρδαλιά, αρχικά είπατε ότι όσοι έρχονται από το εξωτερικό πρέπει να μένουν καραντίνα και ότι θα έχουν κάποιες ποινές όπως οι παραβάτες. Πώς θα τους ελέγχετε; Αν θα τους ελέγχετε και πως.
Και τον κύριο Τσιόδρα, είπατε 21 επιβεβαιωμένα νέα. Να υποθέσω ότι είναι χιλιάδες τα δείγματα από τα εργαστήρια. Πόσα είναι, θα μας δώσετε μια εικόνα;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω εδώ ότι είναι 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σας είπα ότι είχαμε περισσότερα από 4.300 εργαστηριακά δείγματα. Δεν εκκρεμούν πολλά, εκκρεμούν καμιά 200αριά από όσο ξέρω. Θα τα έχουμε αύριο.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ήδη θα γνωρίζετε το πώς θα το ελέγχουμε. Έχουμε συστήσει το κέντρο ενημέρωσης αυτή τη στιγμή στο ΕΣΚΕ, όπου μέσα από τις λίστες των επιβατών που ταξιδεύουν την επόμενη μέρα κάνουμε μια πρώτη επαφή, ιχνηλάτηση, για να δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες με βάση το πρότυπο του ΕΟΔΥ και ταυτόχρονα να καταγράψουμε κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να εκφράσουν κάποια ανησυχία ή ο,τιδήποτε άλλο.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία λοιπόν, γνωρίζοντας ποιοι έρχονται, αν χρειαστεί και δειγματοληπτικά, θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένους ελέγχους. Διότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε μετακίνηση αυτών που έρχονται από χώρες του εξωτερικού, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο.
Εδώ είναι το θέμα της ατομικής ευθύνης. Για αυτό, για άλλη μια φορά κάνουμε έκκληση σε όλους, κάτι το οποίο θα το επιβάλουμε, να προηγηθεί το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και του σεβασμού όλων των υπολοίπων μέσα στην κοινότητα.
Όποιος επιστρέφει, κάθεται στο σπίτι του 14 μέρες. Προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε με όρους ξεκάθαρης συνεννόησης και σεβασμού του διπλανού μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, η Κομισιόν ζήτησε πριν από λίγο επιπλέον μέτρα στα ταξίδια. Είδαμε ότι έχουν εγκλωβιστεί Έλληνες φοιτητές στην Ισπανία. Εκτιμάτε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές χώρες;
Τους συνιστάτε να επιστρέψουν; Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και την αύξησή τους, την αναγωγή που γίνεται με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που έχετε, υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες εβδομάδες να μπει η χώρα μας σε καραντίνα από άλλες χώρες και ακόμα να πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα και στις εσωτερικές μετακινήσεις;
Και σας το λέω αυτό όχι για να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο αλλά για να προετοιμαστεί ώστε να μην εγκλωβιστεί. Ποιο είναι δηλαδή αυτό το κρίσιμο σημείο; Είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι ο αριθμός των θανάτων;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καταρχήν, όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, είναι ότι ήδη έχουμε κλείσει τα ταξίδια από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, έχουμε απαγορέψει τα κρουαζιερόπλοια, τα ημερόπλοια από την Τουρκία.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις μας βασίζονται στα καθημερινά δεδομένα. Αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τόσο τα εσωτερικά δεδομένα, όσο και τις εξωτερικές εξελίξεις.
Σήμερα, ας πούμε, είχαμε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη υπό τον αρμόδιο Επίτροπο. Βήμα–βήμα, και το βήμα –βήμα δεν είναι μέρα–μέρα, είναι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, προσπαθούμε να έχουμε τα στοιχεία που χρειάζονται. Σε κάθε περίπτωση, σας θυμίζω ότι για τα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει ένα γενικό οριζόντιο σχέδιο. Υπάρχουν ειδικά σχέδια ανά σενάριο και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.
Σε αγαστή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα. Όλες οι περιπτώσεις αυτές, είναι περιπτώσεις τις οποίες αν χρειαστεί να τις δρομολογήσουμε, με τη σοβαρότητα που χρειάζεται, για να εξασφαλίσουμε ξεκάθαρους όρους για τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται μακριά, θα μπορέσουμε να τις προχωρήσουμε.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω εδώ κάτι, αν μου επιτρέπετε. Ο ιός, το έχουμε ξαναπεί, δεν σέβεται τα σύνορα, έτσι; Όσα σύνορα και να βάλεις το κύριο μέτρο είναι η ατομική ευθύνη.
Θέλει, λοιπόν, πολλή προσοχή. Επειδή ακούστηκαν σήμερα πολλά πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για χρήση screening κατά την είσοδο, screening κατά την έξοδο, πιστοποιητικά τα οποία θα επιβεβαιώνουν ότι δεν έχεις τον ιό, καραντίνα σε κρατικές δομές για 14 ημέρες. Το κάνουν κάποιες χώρες, όπως η Κύπρος.
Θέλει πάρα πολύ προσοχή. Να καταλάβουμε όλοι, ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και η ατομική ευθύνη θα βοηθήσει περισσότερο από οποιοδήποτε μέτρο της Πολιτείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως δεν υπάρχει σύσταση επιστροφής στον τόπο τους, είτε εσωτερικά, είτε από άλλες χώρες.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Όλα τα δεδομένα είναι στη διάθεσή σας για την ώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:.Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα ΚΤΕΛ. Τι γίνεται, γιατί υπάρχει αυξημένη κίνηση εκεί και δεν ξέρω αν και κατά πόσο λαμβάνονται μέτρα.
Και αν, συγχωρέστε με αν δεν έχω διαβάσει καλά την ΠΝΠ, τα σούπερ μάρκετ με τις τράπεζες αν παρουσιαστεί κρούσμα, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα κλείσουν τα καταστήματα αυτά;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν υπάρχει καμία διάθεση να κλείσουν ούτε τα σούπερ μάρκετ, αν υπάρξει κρούσμα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Φυσικά και αυτό που μας ενδιαφέρει στα σούπερ μάρκετ είναι να μη δημιουργούνται ατέλειωτες ουρές και να αραιώνει, όσο το δυνατόν, η παρουσία των ανθρώπων. Να γίνεται η παρουσία των επισκεπτών στα σούπερ μάρκετ με συνθήκες μη συνωστισμού.
Φυσικά και ένας υπάλληλος σούπερ μάρκετ που θα εμφανίσει τη νόσο, πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι του για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται.
Αυτή τη στιγμή είναι 3 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων ή 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τη νόσο σε άλλον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες, τις οποίες όμως έχουμε πει πρέπει να αποφεύγουν τα σούπερ μάρκετ. Πρέπει να αποφεύγουν χώρους που υπάρχει συνάθροιση.
Εκεί κάποιος πρέπει να τους βοηθήσει από την κοινότητα, να υπάρξει μια βοήθεια. Και όταν δεν είναι αυτό δυνατόν, να μην υπάρχει συνωστισμός στο σούπερ μάρκετ, κατά το δυνατόν.
Άρα, για όλες τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεστε, υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ; Και στα ΚΤΕΛ έχουμε σύσταση, την οποία παρακολουθούμε και ελέγχουμε, για να μπορούν να καλύπτουν σε ένα σύνολο 50 θέσεων μέχρι 20 θέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια ερώτηση για τον κύριο Τσιόδρα και μια ερώτηση για εσάς κύριε Χαρδαλιά.
Θα ξεκινήσω παίρνοντας αφορμή με την απάντηση που δώσατε στη συνάδελφο για τα ταξίδια. Θέλω να ρωτήσω, όπως καταλάβαμε τουλάχιστον και από αυτά που είπε ο κύριος Τσιόδρας, ότι η Αγγλία ακολουθεί μια τελείως διαφορετική πολιτική από όλο τον κόσμο. Έχει αφήσει ουσιαστικά ελεύθερα τα πάντα και την οικονομία και αυτό φαντάζομαι ότι εμείς το κρίνουμε αντιεπιστημονικό.
Μήπως σκέφτεστε να απαγορεύσετε τελείως τις πτήσεις προς το Λονδίνο και από το Λονδίνο;
Και η ερώτηση στον κ. Τσιόδρα είναι, ξέρω ότι είχατε μια συνάντηση σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο και θέλω να σας ρωτήσω τι ακριβώς γίνεται, προσπαθούμε να αποφύγουμε το συγχρωτισμό από παντού, αν τελικά πιστεύετε ότι η εκκλησία θα μπορέσει να βρει έναν τρόπο ή μια μέση οδό τέλος πάντων για να ακολουθήσει τις συστάσεις σας.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είχα πραγματικά μια συνάντηση με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο υπό την Προεδρία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου.
Εξέθεσα την παγκόσμια κατάσταση, εξέθεσα τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα ελληνικά δεδομένα, την ανησυχία μας για την οποία έχει λάβει ήδη η Πολιτεία αυτά τα δρακόντεια μέτρα, τα οποία είναι πάρα πολύ δύσκολα και σκληρά για τον ελληνικό λαό.
Παρακάλεσα για την κατανόησή τους, για θέματα που έχουν να κάνουν με συναθροίσεις μέσα στους ναούς και τόνισα την ανάγκη να αποφύγουμε το να γίνουν οι εκκλησίες μας εστίες μετάδοσης του ιού.
Νομίζω με πολύ κατανόηση άκουσαν ο Μακαριότατος και οι ιεράρχες τα λεγόμενά μου και αμέσως μετά από την αποχώρησή μου από εκεί, θα συνεδρίαζαν για να πάρουν κάποιες αποφάσεις. Φαντάζομαι ότι θα τις ανακοινώσουν κάποια στιγμή σήμερα.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Σας παραπέμπω στην προηγούμενη απάντησή μου. Κάθε ώρα μετράμε τα δεδομένα, είμαστε σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα και την ώρα που πρέπει θα κάνουμε εκείνο που πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.