ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 14 Απριλίου 2011
Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’ και του Υφυπουργού κ. Μανώλη Όθωνα, το «Μνημόνιο Συναντίληψης & Συνεργασίας», μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».
Το Μνημόνιο, με στόχο την προστασία της ζωής και την ουσιαστική δράση για κοινωνική προσφορά, υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρο Μπούφη και από τον Γενικό Διευθυντή της Μ.Κ.Ο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.
Στην τελετή υπογραφής του μνημονίου παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας. Επίσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Στυλιανός Στεφανίδης.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής:
Μακαριότατε εκ μέρους της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας, θέλω να σας καλωσορίσω στο Υπουργείο. Σήμερα, είναι μια μέρα όπου πραγματοποιείται ένα πολύ σημαντικό γεγονός, η υπογραφή του «Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας» ανάμεσα στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας «Αποστολή» και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου μας. Ο στόχος δεν είναι απλός, είναι σημαντικός και ιερός.
Από την άποψη αυτή, θεωρούμε ότι η δική σας παρουσία, δίνει το μέγεθος και τη διάσταση, που αρμόζει σε αυτή την προσπάθεια. Ζούμε σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη γεμάτη προκλήσεις.
Μια εποχή που οι εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στην Ευρώπη αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους πολίτες. Σε μία εποχή παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης όπου κυριαρχεί η προσπάθεια των κρατών και των λαών προκειμένου να επιβιώσουν. Να επιβιώσουν στο παρόν και να χαράξουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας και αλληλεγγύης προκειμένου να διασφαλίσουμε κάθε στιγμή την ασφάλεια της ζωής των πολιτών τόσο από τους υπαρκτούς κινδύνους του παρόντος, όσο και από εκείνους που ενδεχομένως εμφανιστούν. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της σημερινής συνεργασίας που εγκαινιάζουμε.
Τις προσπάθειες ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου μας, του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και της Μ.Κ.Ο της Εκκλησίας «Αποστολή», προκειμένου να διαφυλάξουμε, να προστατέψουμε, να διαμορφώσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για τις ζωές των πολιτών.
Προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, θεομηνιών. Σε περιπτώσεις όπου κινδυνέψουν ξαφνικά οι ζωές των πολιτών. Και αυτό περιλαμβάνει οργάνωση, εθελοντική προσφορά, κινητοποίηση των πολιτών. Περιλαμβάνει εκπαίδευση των στελεχών σε όλους τους τομείς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας η συνεργασία της Εκκλησίας.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζεται από τρία μεγάλα Σώματα, με ισχυρή παρουσία στην ελληνική κοινωνία, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το Πυροσβεστικό Σώμα. Παρά το γεγονός αυτό, στις μέρες μας είναι πάρα πολλοί οι κίνδυνοι που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είναι πάρα πολλές οι προκλήσεις.
Γι΄ αυτό το λόγο η συνεργασία με την Εκκλησία σε ολόκληρη τη χώρα, σε ολόκληρη την επικράτεια είναι καθοριστικής σημασίας. Ιδιαίτερα, όμως, και επανέρχομαι σ’ αυτό, στην εποχή μας. Στην εποχή της μεγάλης ανασφάλειας και της μεγάλης ανάγκης των πολιτών να νιώθουν ότι όλοι οι φορείς, όλοι οι θεσμοί της πολιτείας, όλοι οι θεσμοί του κράτους είναι κοντά του.
Εμείς, προσπαθούμε με κάθε τρόπο, να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα, της συνεργασίας της Πολιτείας και της Εκκλησίας, έτσι ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και ταυτόχρονα να αποδεικνύουμε στην πράξη, σε κάθε στιγμή, ότι είμαστε δίπλα τους.
Έτσι, έχει πολύ μεγάλη σημασία και εξαιρετική συμβολική αξία, η δική σας παρουσία σήμερα εδώ και γι’ αυτό το λόγο σας καλωσορίζουμε.
Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’:
Κύριε Υπουργέ και λοιποί αγαπητοί αδελφοί, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομε εδώ, σ’ αυτή τη συνάντηση. Πρώτα απ’ όλα γιατί βρίσκομαι σε έναν εκκλησιαστικό χώρο. Θα σας αποκαλύψω ότι ο χώρος που είμαστε ήταν εκκλησιαστικός. Εδώ είχε γίνει το πρώτο πανεπιστήμιο της Εκκλησίας, αυτό που είναι σήμερα Σχολή Χωροφυλακής. Το έχτισε γύρω στο 1895, ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανός, ο Καλλιγάς, για να εκπαιδεύσει τα στελέχη της Εκκλησίας.
Όμως, δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το όραμα του, διότι λόγοι εθνικοί τον ανάγκασαν. Υπήρξαν τότε αναστατώσεις και χρειάστηκε το κτίριο να δοθεί και να στεγάσει τη Σχολή Χωροφυλακής.
Το κτίριο και 60 στρέμματα γύρω από αυτό, η περιοχή. Σήμερα, επομένως χαιρόμαστε, ότι αυτή η ανάπτυξη του χώρου, με αυτό τον τρόπο που έγινε, αλλά και αυτό το κτίριο εδώ, είναι μια καλή επένδυση. Και αποτελεί καλή εξυπηρέτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού μας σε κάθε εποχή.
Το δεύτερο είναι ο σκοπός για τον οποίο ήρθαμε εδώ. Εδώ ακριβώς είναι που ακουμπάμε και εσείς που είστε εδώ, ιδιαίτερα η οργανωμένη Πολιτεία, κι εμείς. Διότι ο στόχος της Εκκλησίας, από την αρχή που δημιουργήθηκε και όσο θα υπάρχει, είναι αφενός μεν ο αγιασμός των ανθρώπων, η προσπάθεια και το δεύτερο, η αγάπη προς τους συνανθρώπους. Μια Εκκλησία που είναι κλεισμένη μέσα στους τέσσερις τοίχους και δεν έχει τη δύναμη να «βγει στους δρόμους», σήμερα, δεν είναι καλός προορισμός και καλή «θέση». Γι’ αυτό ακούγονται μερικά συνθήματα που φαίνονται, έτσι, ξεπερασμένα στα συνηθισμένα της εκκλησιαστικής ζωής, όπως «η Εκκλησία στους δρόμους».
Είναι ανάγκη να το κάνουμε αυτό. Τα συσσίτια που δίνει η Εκκλησία, 10.000 κάθε μέρα και σε πολλούς χώρους. Και η ενασχόληση με τα άτομα που είναι μπλεγμένα με τα ναρκωτικά και με άλλα προβλήματα, είναι μέσα στους στόχους της Εκκλησίας.
Κι αν αυτό δεν το έχει καταλάβει πρέπει να το καταλάβει και να ξανοιχτεί στους δρόμους. Επομένως, εκεί ακριβώς ακουμπάμε όλοι μαζί. Γιατί ο στόχος μας είναι πως θα βοηθήσουμε τον κουρασμένο άνθρωπο και τον προβληματισμένο άνθρωπο σε μια εποχή, όπως είπε ο κύριος Υπουργός, πολύ δύσκολη.
Εσείς το ξέρετε και το βλέπετε καλύτερα από εμάς, αλλά κι εμείς κάθε μέρα νιώθουμε αυτήν την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια των ανθρώπων, τη δυσκολία την οικονομική, το αδιέξοδο. Και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας αγκαλιάζουν και τους βλέπουμε κατά χιλιάδες στους ναούς και γύρω μας, ο στόχος μας είναι πως θα κρατήσουμε τον ιστό της κοινωνίας. Είναι δύσκολο πράγμα.
Αυτό λοιπόν που κάνουμε σήμερα εδώ είναι μία μεγάλη κοινή προσπάθεια. Θα πρέπει να βοηθήσουμε ο καθένας με το δικό του τρόπο. Δεν είναι η ώρα που η Εκκλησία θα λέει: «Αυτή είναι η δική μου η αποστολή», η Αστυνομία ή ο Στρατός ή οι άλλοι φορείς για τη δική τους αποστολή. Αλλά, χρειάζεται να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Κύριε Υπουργέ, πολύ ωραία είπατε, ότι η οργάνωση και η οργανωμένη αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων , είναι η βάση αλλά και ο εθελοντισμός είναι κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερα σήμερα.
Έχουμε περίπου 4.000 εθελοντές, οι οποίοι εργάζονται σε όλους τους τομείς μας. Οι γυναίκες, οι οποίες προσφέρουν εθελοντικά σαν μαγείρισσες, τον περασμένο χρόνο ήταν 900! Από τις οποίες 900 γυναίκες σε αυτή τη δύσκολη εποχή πληρώνονταν οι 9 και προσφέρονται κάθε μέρα. Αλλά χρειάζεται δύναμη και μεθοδική αντιμετώπιση στην εξειδίκευση, στην ενημέρωση των ανθρώπων.
Διότι δε φτάνει να είσαι εθελοντής, πρέπει να ξέρεις και πώς να είσαι εθελοντής. Να ξέρεις πως θα πιάσεις τον άρρωστο, να ξέρεις πως θα σβήσεις τη φωτιά, να ξέρεις πως θα μιλήσεις στον άνθρωπο. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά. Γι’ αυτό εμείς κάναμε και μία Σχολή, η οποία εξειδικεύει τους ιερείς αυτούς που θέλουν.
Να γίνει ο ιερεύς ο εθελοντής με τους εθελοντές, για τις φυλακές, για τα νοσοκομεία, για τα παραβατικά παιδιά. Και προσφέρονται πάρα πολύ οι άνθρωποι, δίνονται. Απλώς, χρειάζεται συνεργασία.
Αυτό που θα ήθελα, ιδιαίτερα, να υπογραμμίσω είναι και μια βοήθεια τεχνοκρατική που τη χρειαζόμαστε από τους φορείς τους ειδικούς κι εκεί είναι και η δυσκολία. Κι επειδή είστε Υπουργός που έχει και άλλου αρμοδιότητα πέρα από εδώ, κάντε ό,τι μπορείτε με τη γραφειοκρατία, ώστε να την περιορίσετε.
Γιατί για να πάρουμε μια άδεια, να μαζέψουμε πέντε πράγματα, εάν θέλουμε να ανοίξουμε ένα χώρο που είναι και δικός μας, για να κάνουμε εργασίες, θέλουμε τουλάχιστον 6 με 7 υπογραφές. Χρειάζεται να πηγαινοερχόμαστε επί τρεις μήνες από το ένα Υπουργείο στο άλλο Υπουργείο, για τα διαδικαστικά. Δε θέλω να σας κουράσω.
Επομένως, το δεύτερο σημείο, είναι το πιο ουσιαστικό. Ότι ο τόπος μας ιδιαίτερα, τώρα, έχει ανάγκη πολύ και πρέπει να συνεργαστούμε. Όχι, μόνο, όταν θα υπάρξει κάποια φωτιά ή όταν θα γίνει κάτι- και τότε βέβαια είναι πιο έντονο το πράγμα- αλλά σε καθημερινή βάση. Τώρα που θα φύγουμε, όπου θα πάμε, όπου θα βρεθούμε, να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι, μας χρειάζονται. Ευχαριστώ.
Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης: Μακαριότατε. Κύριε Υπουργέ. Κύριε Υφυπουργέ. Κύριοι Γενικοί Γραμματείς. Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Κύριοι Αρχηγοί. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Κυρίες και κύριοι. Υπογράφοντας σήμερα το «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της «Αποστολής», της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι το γόνιμο έδαφος για να αποδώσει καρπούς χρειάζεται όραμα, θέληση, προσπάθεια και κάματο.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από το 1995, χρονιά που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα έχει διανύσει μακρύ δρόμο, με ταχύ βήμα, προκειμένου να καλύψει το προϋπάρχον κενό στα θέματα φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Η προσκτηθείσα εμπειρία αφενός της έχει προσδώσει κύρος και αξιοπιστία, αφετέρου έχει καταστεί αφορμή και αιτία για πολλαπλές συνεργασίες, ιδιαίτερα σε θέματα εθελοντικής προσφοράς και συνεργασίας.
Μόνο που η συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας, όπως η μείωση των κινδύνων και των συνεπειών στους πολίτες από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές, όποτε καθίσταται απαραίτητη, απαιτεί προσεκτική προσέγγιση και ενδελεχή εξέταση των αντικειμενικών συνθηκών.
Κατά συνέπεια, η προσφορά συνεργασίας προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προερχόμενη από εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή ακόμη και από μεμονωμένα άτομα προϋποθέτει την αξιοπιστία και την εγκυρότητά τους, ώστε η ίδια η συνεργασία να έχει αποτελέσματα.
Η «Αποστολή», λοιπόν, παρά το νεαρό της ηλικίας της -ιδρύθηκε μόλις πέρσι τον Ιούλιο- περικλείει όλη τη δημιουργική άμιλλα και τη φιλανθρωπική αρωγή που για αιώνες τώρα ασκεί η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πολύ δε περισσότερο, η προοπτική συνεργασίας που σήμερα ανοίγεται μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της «Αποστολής» εμπεριέχει το ηθικό σθένος, που διατρέχει το έργο και τη δράση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του οποίου έχουμε ανάγκη όλοι σήμερα στις πράξεις και στα έργα μας. Τελειώνοντας, έχω τη χαρά να αναγγείλω και την πρώτη κοινή μας δράση, που θα είναι η διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού, το οποίο θα περιέχει οδηγίες για προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές προς τους συμπολίτες μας και θα γίνε μέσω της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ». Ειδικότερα η διανομή θα γίνει μέσω των ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας:Μακαριότατε, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, θέλω να σας πω ότι είναι σε μια κρίσιμη στιγμή η ώρα των πράξεων. Καθημερινά δίνουμε μια μάχη στο κέντρο της Αθήνας, στο θέμα των συσσιτίων, των ασθενών των παράνομων μεταναστών.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας ή δεν φτάνουμε να είμαστε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων. Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πάρα πολύ να δούμε από σήμερα το ενδεχόμενο σε αυτή τη συνεργασία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και των μεταναστών, που αντιμετωπίζετε.
Είναι μια επιπλέον ευκαιρία για να δώσουμε μια κοινή μάχη. Καθημερινά εάν δείτε σε όλες τις περιοχές οι ιερείς μας βοηθούν σε αυτό το έργο. Μπορούμε μαζί να συντονίσουμε και να προσπαθήσουμε. Μέσω των ιερών ναών μπορούμε να ξεκινήσουμε μια δράση ενημέρωσης του κόσμου. Κυρίως, όμως, αυτό που είπε ο Μακαριότατος και το οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι ότι υπάρχει ένα πλήθος εθελοντών, οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι. Σε αυτό θα ζητούσαμε την αρωγή σας, σε μια προσπάθεια να κατευθύνουμε αυτούς τους ανθρώπους, είτε στο θέμα της πυρόσβεσης, της δασοπυρόσβεσης, της δασοπροστασίας, είτε στο θέμα των νοσοκομείων.
Απλά, θέλω να θυμίσω Μακαριότατε, ότι καθημερινά γύρω στις 1.000 γυναίκες βρίσκονται στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς που δεν έχουν συγγενείς. Όλο αυτό το κομμάτι είναι μια αφορμή, μια μαγιά κ. Υπουργέ για να δώσουμε μια μάχη από κοινού. Σας ευχαριστώ πολύ.